Május végén adják át a Dömötör-díjakat Szegeden

17. alkalommal adják át a Dömötör-díjakat, a szegedi színházi szakma elismeréseit hagyományos gálaműsor keretében május 30-án – közölte Elekes Zoltán, az elismerést gondozó Pálma Reklámstúdió vezetője csütörtökön a Tisza-parti városban.

A civil kezdeményezésre 1999-ben létrejött díj 2006 nyarán bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé – mondta a szakember az idei jelölteket bemutató sajtótájékoztatón.

 

szeged


A díj tizenkét kategóriája a teljes szegedi színházi életet lefedi. Nyolc kategóriában - a legjobb női és férfi színészi alakítás, a legjobb operaénekes és operaénekesnő, táncos, rendező, díszlet- és jelmeztervező - a nézők szavazatai alapján alakult ki a jelöltek listája. A közönség az évad kezdetétől május közepéig az előadásokat követően voksolhatott kedvencére. A három-három jelölt közül a kuratórium dönt a díjazott személyéről, és a testület választja ki az életműdíjast is.


A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással ítélik oda.


Az idei évben két új elismerést is átadnak: a gyermekközönség díját, valamint a Dömötör kuratórium díját, melyet egy művész, egy előadás vagy egy kisebb közösség kaphatja, akik maradandót alkottak az évad során.


Maga az elismerés Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert ábrázoló alkotása. Az életműdíjas egy márványtalapzaton álló, bronzból készült szobrot kap, mely a 303-ban elhunyt vértanút ábrázolja, jobb kezében lándzsával, baljában a róla elnevezett toronnyal, Szeged legrégebbi műemlékével. A többi díjazott az alak dombormű-változatát veheti majd át.


A díjátadó gálát Tornykőy Attila rendezi, aki úgy állította össze a műsort, hogy a fellépő művészek egy-egy számukra kedves verset, dalt vagy jelenetet adhassanak elő. Az estet két operaénekes, Kónya Krisztina és Andrejcsik István vezeti.

 

süti beállítások módosítása