Béres Attila is pályázik a miskolci színházra

A Színház.hu információi szerint Béres Attila, a szombathelyi Weöres Sándor Színház jelenlegi főrendezője, a Miskolci Nemzeti Színház korábbi főigazgató-helyettese is indul a teátrum igazgatói székééért.

 

Május 17-én lezárult a Miskolci Nemzeti Színházra kiirt igazgatói pályázat, amelyre a Színház.hu tudomása szerint összesen ketten jelentkeztek: Béres Attila rendező és a Dózsa László színész. Szabó Máté, a miskolci színház megbízott igazgatója a sajtóban korábban elmondta, gondolkodik rajta, de végül nem pályázott.

 

Szerkesztőségünk megkereste Béres Attilát, aki jelenleg a Szerb Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház koprodukciójában készülő Hegedűs a háztetőn című musicalt rendezi, a rendező azonban egyelőre se megerősíteni, se cáfolni nem kívánta értesüléseinket.

 

Beres

Fotó: Mészáros Zsolt, nyugat.hu

 

Az igazgatói pályázatok kapcsán Béres Attila nemrég az Ellenfénynek nyilatkozott. A lapnak úgy fogalmazott, a kinevezéseknek szigorúan szakmai alapon kellene megtörténniük és borzasztónak találta, hogy ezt a kérdést nem a tehetség fogja eldönteni, hanem az, hogy ki helyezkedik jobban a politikai erőtérben. "Meg az, hogy szakmailag állandóan a biztonságra játszunk. Nem kell annyira a biztonságra játszani. Nagyon jó lenne, ha olyan alkotók kaphatnának nagy kőszínházakat, mint Bodó Viktor, Radnai Márk, Göttinger Pali, Rusznyák Gábor, Keszég Laci, a k2-sek vagy mint Pintér Béla" - fejtette ki Béres Attila. A vele készült interjút az Ellenfény friss számában olvashatják, amelyben Keszég László rendező, a miskolci művészeti tanács másik tagja is megszólal.

 

A kérdésre, hogy lépett be a képbe a miskolci polgármester, elmondta, biztosan tudja, hogy a művészeti tanácsból senki nem jelentkezett nála. "Nekem semmiféle kapcsolatom nem volt a polgármesteri hivatallal. (...) Úgy tudom, hogy a színészek léptek. Később pedig a polgármesteri hivatal hívott be színészeket és más dolgozókat beszélgetésekre. Azért ez egy érdekes vetület: hogyha ezután a színészeknek nem tetszik valamilyen vezető, akkor bemennek a polgármesteri hivatalba, és leváltják a regnáló vezetőt? Valóban kérdéseket vet fel az, ami Miskolcon történt. Ezért is próbáltam mindezt ilyen szubjektíven elmondani, hogy láthatóvá váljon, nem egy váratlan villámcsapásról van szó, hanem egy hosszú folyamat vezetett a gyorslefolyású végkifejlethez. Ugyanakkor azt is tudom, hogy ez egy eddig nem látott szélsőséges periódus volt a színház életében, nem robbant fel, de benne volt a robbanás lehetősége, szerintem ezért léptek ilyen gyorsan. A színház jelenleg nagyon felszabadult, frenetikus a hangulat. Most gondolom, ki fogják majd írni a pályázatot. Innentől kezdve ez egy teljesen új játék, aminek nem lehet tudni a végeredményét" - nyilatkozta Keszég László.


"Összefoglalva a következő a vélemény a szakmában rólunk: elhiszik, hogy nehéz, még akár elviselhetetlen belső állapotok voltak, de az megengedhetetlen, hogy ennek megoldására a politikát hívtuk megoldásként. Nem hiszik el, hogy nem így volt. Megszilárdult ez a vélemény, mint a beton, nehéz vele mit kezdeni, de remélem a munkánk, meg talán egy kicsit az idő is segít" - tette hozzá.

 

miskolci nemzeti szinhaz

 

Az előzményekről:

 

Március közepén a miskolci közgyűlés felmentette Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját, a teátrum élére Szabó Máté rendezőt nevezte ki, a színház vezetésére pedig pályázatot írt ki. "Kiss Csaba ügyvezetői munkakör betöltését célzó pályázatának alappillére volt a Művészeti Tanács létrehozása és az azzal való együttműködés. (...)  A Színház irányítása, a 2012-ben nyertes pályázathoz képest, teljesen más alapokra helyeződött, ez a helyzet a fenntartó, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata számára vállalhatatlanná vált" - állt a hivatal indoklásában.

 

Kiss Csaba elmondta: belső intrikát sejt a történtek hátterében, melynek a város vezetése bedőlt és Béres Attilát látja az ügy mögött. "Sokakkal együtt meggyőződésem, hogy a menesztésem az ő háttérmunkájának köszönhető. Az ármánykodás nem bűntetőjogi kategória, remélem nem perel be emiatt. Folyamatosan jelezték a színészek, hogy vigyázzak, figyeljem az ellenem készülődő támadást, de az eredmények annyira jók voltak és a készülődő évad olyan biztató, gondoltam csak alábbhagy az aknamunka. Naivitás volt" - fogalmazott az egykori igazgató a Színház.hu-nak.

 

süti beállítások módosítása