Elveszettnek hitt My Fair Lady-dalok szóltak Sheffieldben

A My Fair Lady című, világszerte ismert musical hét elveszettnek hitt dalát adták elő egyetemisták kedden Sheffieldben.

my fair lady shaffield university2 

Az újra felfedezett dalbetéteket mintegy 60 évvel ezelőtt vágtak ki az eredeti színpadi műből - írja a BBC. A kihagyott számok közül kettőt a darab szerzői, Frederick Loewe és Alan Jay Lerner az első előadás után iktattak ki a My Fair Lady végső változatából, míg további ötöt még azelőtt elhagytak, hogy a musical egyáltalán színpadra került volna. A musical Eliza Doolittle-ról, a rémes kiejtéssel beszélő virágáruslányról szól, akiből a cselekmény szerint Henry Higgins nyelvészprofesszor tökéletes angolsággal beszélő hölgyet farag egy fogadás kedvéért. A darabból Audrey Hepburn főszereplésével 1964-ben készült mozifilm, amelyet nyolc Oscar-díjjal jutalmaztak. 

 

Az elveszett dalbetétek anyagára Dominic McHugh, a Sheffield-i Egyetem munkatársa bukkant rá az Egyesült Államok kongresszusi könyvtárában 2008-ban. "Ez a legizgalmasabb felfedezés, amit valaha is tettem" - hangsúlyozta a kutató. A előkerült dalokat kedden az Sheffield-i Egyetem diákjai adták elő egy, az újrafelfedezett daloknak szentelt koncerten.

 

my fair lady shaffield university4

 

A My Fair Lady 1956-os, connecticuti New Haven-ben megrendezett sajtóbemutatójában még helyet kapott egy olyan 15 perces rész is, amelyben elhangzottak a Come to the Ball és a Say a Prayer for Me Tonight című dalok, valamint látható volt egy balettjelenet is. Az eredeti színpadi változatban Julie Andrews és Rex Harris játszották a főszerepeket, így a később kihagyott dalok először és eddig utoljára az ő előadásukban hangzottak el.

 

Dominic McHugh elmondta: a két dalt nem minőségi okokból hagyták ki a végső változatból, ugyanis a források tanúsága szerint a My Fair Lady csodálatosan szerepelt már a szakmai bemutatón is. Az előadás egyszerűen túl hosszúra sikerült, ezért a szerzők a szóban forgó részt feleslegesnek ítélték és kivágták a darabból.

 

 

A Say a Prayer For Me Tonight című dalt a szerzőpáros később újra felhasználta az 1958-as Gigi című filmmusicalben. A végső változatba be nem kerülő többi dalt, köztük a Lady Liza, a Shy és a Please Don't Marry Me című számokat már a próbák alatt kivágták a darabból, így azokat korábban még sosem adták elő.


Amikor egy ilyen tökéletes musicallel találkozol, mindig azt gondolod, hogy a darabnak ebben a formában kellett születnie. Természetesen ez nem így van"  - mondta el Liz Robertson színésznő, Alan Jay Lerner özvegye, aki maga is eljátszotta Eliza szerepét 1979-ben.

 

Forrás: MTI/BBC

Fotó: University of Sheffield

 

süti beállítások módosítása