Ismét lesz nemzetközi bábfesztivál Békéscsabán

Június 19. és 21. között rendezik meg Békéscsabán a XVI. Nemzetközi Bábfesztivált, amelyre kilenc magyar és öt külföldi társulatot várnak.

 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta: a viharsarki város autentikus helyszíne lesz a fesztiválnak, ugyanis erős hagyományai és komoly szellemi műhelye van itt a bábjátszásnak, 1949 óta működik a városban a Napsugár Bábegyüttes.

 

babfeszt

Fotó: bekesmegye.com

 

Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója, a rendezvény főszervezője elmondta: a három nap alatt - amely a Békéscsabai Nyár elnevezésű programsorozatnak is a nyitánya lesz – elsősorban gyermekelőadásokat mutatnak be, de esténként felnőtteknek szóló darabok is lesznek, emellett koncertekkel, néptánccal, cirkuszi és kézműves bemutatókkal is várják az érdeklődőket.

 

Fellép Pribojszki Mátyás és zenekara, a helyi Rokodál és az Édes-Keserű zenekar, a fesztivál zárásaként Szabó Balázs és bandája ad koncertet. A rendezvényre Békéscsaba mellett Egerből, Budapestről, Gödről, Kaposvárról, Tiszaalpárról, Kecskemétről, Debrecenből és Biatorbágyról érkeznek csoportok, a külföldi meghívottak pedig olasz, holland, cseh, indonéz és orosz színjátszók lesznek.


Az első nemzetközi bábfesztivált 1968-ban rendezték meg, 1974 óta háromévenként szervezik meg. Három éve azonban elmaradt a rendezvény, így legutóbb 2009-ben adott otthont Békéscsaba a fesztiválnak. Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatóhelyettese elmondta: mindenben segítik a velük azonos helyen működő bábszínházat, hogy minél nagyobb híre legyen a fesztiválnak az ország határain belül és túl is.

 

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása