1 link - Monodrámát mutat be Vajdai Vilmos és a Proton

Jake Smiles 1 link című regényének színpadi adaptációját május 25-26-án láthatják a Trafóban. A Proton Színház előadását Bánki Gergely rendezi.

 

 Az alkotók ajánlója:

 

<jake_smiles> elélveztél te is?
<bianca21> csak megváltozott a testsémám, drága wink
Smilesnak ez tetszik, ez a pengés cinizmus, Bianca úgy adja meg magát, hogy közben magát adja, jó nő, no, bár lehet, hogy férfi.
<jake_smiles> gyere hozzám feleségül
<bianca21> mér mennék?
<jake_smiles> szeretlek
<bianca21> nem is ismersz

Unottan évődnek, róják a kötelező kűrt, későre jár, Smilesban felötlik, hogy gyorsan, még ma éjjel össze kellene hozni egy IRL randevút, amelyben szerepelhetne egy mozgólépcső alja, egy gesztenyefás park, egy támlájavesztett pad, avar, még több avar, könny, kapualj, hajnali pára, hirtelen megváltás és két fél unikum, megtehetné. Megtehetné, hogy szép szóval kiédesgeti Biancát a 21 hüvelykes, full HD Synkmaster-ből, de hol, kérdi Smiles, hol találni manapság földszagú kapualjat, és ki venné magának a bátorságot, hogy beleálljon?

Jake Smiles, a hős online él, öl és szeret.

 

smile1

 

Jake Smiles írta, Bánki Gergely rendezte, Vajdai Vilmos játssza. Monodráma, koncertszínház és virtuális valóságot teremtő VJ-zés egyvelege a chat.hu világából. Jake Smiles az ezredfordulón robbant be a köztudatba a Viszkis Fan Klubbal, aztán megnyerte az origo.hu és a Magvető Könyvkiadó regénypályázatát 2001-ben 1 link című kötetével. Az álnéven publikáló író főhőse szintén Jake Smiles, aki maró iróniával és végtelen cinizmussal monologizál, a fejében levő világ olyan, mint egy trip. Ezt látjuk majd május 25-én és 26-án a Trafóban.

 

Bánki Gergő a Proton Színház színeiben tárja a közönség elé első rendezését, melyet Jake Smiles regénye alapján készített, kinek kilétét azóta is homály fedi. A rendezőt a könyvben elsősorban a nyelvezet és a karakter ragadta meg. Az internetes szlengnek és számítógépes szaknyelvnek bérelt helye van Smiles szótárában, ő maga pedig egy jómódú, középkorú férfi, menő munkával, feleséggel és gyerekkel. Csak éppen szabadidejének minden percét a számítógép előtt tölti: játszik, chatel, flörtöl, szeretkezik, online éli hétköznapjait, míg a valóságban maga a megtestesült cinizmus és közöny.


A Proton Színház életében másodszor fordul elő, hogy a művészeti vezető, Mundruczó Kornél mellett egy társulati tag kap lehetőséget, hogy rendezőként dolgozhasson a csapattal. Bánki Gergely Vajdai Vilmost , a TÁP Színház rendezőjét és ikonját, a Katona József Színház színészét instruálja, az ő tolmácsolásában láthatjuk majd Jake szélsőséges gondolatait.


Virtuális tér és reális világ egészen összemosódik hősünk fejében, ahogy a produkcióban is. A zene és a vetítés is rájátszik a hibrid világra, bizarr atmoszférát teremtve így az előadásnak. A hanghatások felelőse Vranik Krisztián, a Realistic Crew tagja. A csapat több filmzenét is jegyez (többek közt a Fekete Kefe című filmét is), és ők voltak a harmadik magyar zenekar a Besh O Drom és az Európa Kiadó mellett, akik felléptek a Glastonbury fesztiválon. A vetítés Karcis Gábor média-designer nevéhez kötődik, aki több színházi produkciónak is készített már videókat (például az e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY című Mohácsi János rendezte darabnak), és nem mellesleg ő a VJ centrum egyik alapító tagja.

 

"A legsúlyosabb vád, hogy a szerzők túl komolyan veszik magukat, a "magas irodalom" felé törnek. De ha nem ezt csinálod, akkor teljesen fel kell adni magad, bele kell ereszkedni a netbe mélyre, és követni a fehér nyulat. Ahhoz a valóságban is Jake Smileszá kell válni. Annak is eljöhet az ideje. Én ezt egyelőre tematikailag igyekszem megvalósítani, jól elvagyok a smilesságommal, próbálom kihozni Jake-ből, ami benne van. Az olvasói visszajelzések egész szépen érkeznek, így kerültek az 1 linkbe például fák, madarak meg valami szőrös, aminek semmi keresnivalója nincs ott, de hát mért ne? Viszont valaki mostanában azt tanácsolta Smilesnak a fórumon, hogy ölje meg a regénybeli feleségét. Na, az egy kicsit húzós. Ugyanakkor megfontolandó" - nyilatkozta Jake Smiles a regény megjelenése idején a Narancsnak.

 

smile2

 

Bánki Gergely - Proton Színház:

1 link
premier

 

vizuál: KARCIS Gábor
jelmez: OLÁH Tímea
zene: VRANIK Krisztián
dramaturg: VERESS Anna
rendezőasszisztens: GYŐRI Aliz
rendező: BÁNKI Gergely
műszaki vezető: ÉLTETŐ András
produkciós asszisztens: VARGA Dorka
produkciós vezető: CSATÓ Zsófia
producer: BÜKI Dóra

 

2015. május 25-26. 20.00

Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

süti beállítások módosítása