Nagy Zsolt: "Munka területén nincs feljebb”

Oltai Kata művészettörténész-kurátort és Nagy Zsolt színészt arról kérdezték, hogyan látják maguk körül a világot, az országot, és mik a terveik.

A kérdésre, mennyire tartják ma toleránsnak Magyarországot, elsőként Oltai Kata válaszolt: “A tolerancia szerintem ambivalens. Vannak különböző körök, egymásba harapóak és koncentrikusak is, ahol értelmeződik. Nyilván van egy mikrokör, ami a saját kettősünk és ez tágul a barátainkkal, a munkatársainkkal. Ha az ember szerencsés, akkor egy idő után tudja irányítani, hogy kik legyenek a legtávolabbi körökben is. Ekkor tudja kitolni az ember a maximumra a toleranciára és toleráns emberekre való igényét és elvárásait”.

 

nagyzsolt oltaikata

 

Nagy Zsolt pedig úgy fogalmazott, ahhoz, hogy valaki ilyen finoman és cizelláltan gondolkodjon, mint Kata, ahhoz nagyon erős alapokra van szükség, amit az oktatásban lát. “Amíg az oktatásban alapvetően nem határozzuk meg az ehhez való viszonyunkat, addig nem lesz elmozdulás. Minden a családból indul” – vélekedett a színész.

 

Arról is beszéltek, hogy nemrég született meg kisfiuk, Jancsika, ezért erre a témára különösen ki vannak élezve. “Súlyos tehernek tartom, hogy már a születés előtt determinálják, hogy milyen legyen egy gyerek. Kisfiú csak kék, kislány csak rózsaszín – nagyon szimplán megfogalmazva. Már a legelején eldöntöttük Zsoltival, hogy a lehető legkevesebb sugalmazással és sokkal inkább nagyon széles skálájú opciókkal szeretnénk nevelni Jancsikát” – árulta el Oltai Kata.

 

A művészettörténész terveiről szólva elmondta, szemptemberben jelenik meg Déri Miklós fotográfus könyve, amit a Robert Capa Központ fog kiadni, aztán egy kiállításra készül a Ferencvárosi Pincegalériában, melynek témája a női testpolitika.

 

Nagy Zsolt pedig arról számolt be, hogy az Örkény Színházban Mikó Csaba színházi átiratában próbál a Hét szamurájban, melynek rendezője Polgár Csaba. “Ami nagyon inspirál most a munkámban, az a Katával való találkozásom, ahogy bevitt a kortárs képzőművészet világába, a vizuális kultúrába. A vágyaim pedig, úgy tűnik, mind teljesülnek. Szerettem volna Mohácsi Jánossal dolgozni és úgy alakult, hogy szeptemberben vele kezdek. Szerettem volna Hegymegi Mátéval dolgozni, ez is valóra válik nyáron. Újra dolgozni fogok Schiling Árpáddal jövőre Bécsben, és Mundruczó Kornél is hívott.  Munka területén nem kívánhatok többet, nincs feljebb” – nyilatkozta a színész.

 

A teljes interjút itt olvashatják.

 

süti beállítások módosítása