6 év után ismét műsoron A jég a Trafóban

 

A Mundruczó Kornél rendezte legendás produkció 2008 után most ismét műsorra került első játszóhelyén, a Trafóban.

A 2006-ban a Krétakör és a Trafó előadásaként létrejött előadás már több mint száz előadáson van túl, 2008-tól 2013-ig a Nemzeti Színház tartotta műsoron teltházak előtt és hosszú várólistákkal. 2013-ban a Mundruczó Kornél alapította Proton Színház vette szárnyai alá a produkciót, amely most részben új, részben eredeti szereposztásban látható június 2. és 6. között, azaz öt napon át a Trafóban.

 

clip image002

 

Ajánló a darab elé

 

Mundruczó Kornél és a Proton Színház előadásai nagy közönség- és szakmai sikereknek örvendenek, sőt, nemzetközi színházi berkekben is számos elismerésben részesültek már. A jég bejárta Kelet-Európa több országát, bemutatták Lengyelországban, Bosznia-Hercegovinában, Ausztriában, Oroszországban és Csehországban, de Norvégiába is kapott már meghívást és rengeteg díjat is bezsebelt az évek során: Mundruczó Kornél 2009-ben a megkapta KONTAKT Nemzetközi Színházi Fesztivál legjobb fiatal művészének járó díját Lengyelországban, az előadás a MESS Nemzetközi Színházi Fesztiválon Szarajevóban ezüst babérkoszorút kapott a legjobb közép-európai előadásként és a sor még hosszan folytatható lenne.

 

A jég Vlagyimir Szorokin azonos című regényét viszi színre. A szerző ebben a művében leszámol a volt szovjet történelem és az orosz ember típusának mítoszával, lerombolja biztos fogódzóinkat mind az irodalom, mind az oroszság tekintetében, és egyetemessé tágítja mindezt. Személyes látomássá varázsolja a valóságot; ebben az útvesztőben bolyonganak jégszívű vagy éppen lázas hősei, présgépek után kutatva, történelmi hősök klónjai között, jégkalapáccsal a kezükben. Az előadás egyszerre hideg és utópisztikus, tragikus és szürreális.

 

Bár maga az előadás nem, de a hosszú évek során a szereplőgárda többször is változott. A darabban most lép majd először színre Monori Lili, Szemenyei János, Zsótér Sándor, Nagy Zsolt pedig eredeti szerepében látható majd.

 

jeg2

 

Kicsoda Szorokin?

 

Szorokin a kortárs orosz irodalom ellentmondásos, felkavaróan izgalmas alakja. Műveit több nyelvre lefordították, őt magát sokáig mint az orosz kultúra vásott kölykét tartották számon, miközben a közélet és a kortárs kultúra megkerülhetetlen szereplője lett. A szerző nem hisz az irodalom morális erejében; világlátása tisztán esztétikai, melynek kereteit ördögi fantáziája és tisztánlátása szolgáltatja. Színdarabjai, regényei újfajta látásra provokálják, inspirálják környezetüket, épp ezért színpadra vitelük fontos kihívás.

 

Az előadást 2 részben, egy szünettel játsszák.

 

Kritikus szemmel a darabról

 

„… folyamatosan hidegből melegbe merítenek, brutalitásból giccsbe, koitálásból lelkizésbe, a náci fajelmélet utalásaiból a szeretetvallás emelkedettségébe - a testvériesülés megtisztult vérengzői szőke hajú-kék szemű \árják\ -, tragikusból röhejesbe, meghatottból gunyorosba, a hipernaturálisból az elidegenítő távolságtartásba (…)
Előadásuk nemcsak a legszemérmesebb, amelyet valaha láttam, hanem egyike a leginkább szívhez szólóaknak is. A szívével beszél.” (Koltai Tamás, Élet és Irodalom)

„Mundruczó Kornél (....) színházi varázslónak rémlik. Erős képességgel tudja színházban kiszabadítani a szellemeket. A színészekét is, a nézők képzeletét is repülni készteti.” (Molnár Gál Péter, www.szinhaz.hu)

„Nincs az a rejtett kamerával készült dokumentumfilm, amely hitelesebben és valóságosabban mutatja meg a szerencsétlenek életét, mint a Krétakör színészei.” (Csáki Judit, Magyar Narancs)

„A színészek olyan hatékonyan lényegülnek át, mint akiknek a mondott ügyekben személyes küldetésük van.” (Bárdos-Deák Ágnes, www.litera.hu)

 

jeg

 

Mundruczó Kornél – Proton Színház – Vlagyimir Szorokin: 

A jég
2015.06.02.19.00
2015.06.03.14.00
2015.06.04-06. 19.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Lapin: NAGY Zsolt
Nyikolajeva: KISS Diána Magdolna
Borenboim: TERHES Sándor
Vor: SZEMENYEI János
Rom / Andrej: ZSÓTÉR Sándor
Ip / Vika: TÓTH Orsolya
Haro / Natasa / Ar / Ilona: MÉSZÁROS Piroska
Apa / Szúnyog: MUCSI Zoltán
Anya / Ekosz: MONORI Lili
Kjela / Pása: KATONA László
Gena: BÁNKI Gergely
Autós: SCHERER Péter
Parvaz / Szavva: RÁBA Roland
 
Magyar fordítás: BRATKA László
Dramaturg: PETRÁNYI Viktória
 
Díszlet, jelmez: ÁGH Márton
Fény: ERDÉLY Mátyás
Rendezőasszisztens: TÜŰ Zsófia
Produkciós vezető: CSATÓ Zsófia
Producer: BÜKI Dóra
Rendező: MUNDRUCZÓ Kornél

 

 

süti beállítások módosítása