24 produkció a 11. Magyar Táncfesztiválon

24 produkció szerepel a Magyar Táncfesztivál programjában, amelyet tizenegyedik alkalommal rendeznek Győrött június 15. és 21. között – hangzott el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön a Győr-Moson-Soproni megyeszékhelyen.

Kiss János, a Győri Balett vezetője és a fesztivál szervezője elmondta, hogy az idei rendezvény mottója a fesztivál a fesztiválban. 

 

Kifejtette: első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal rendezik a Magyar Gyermek Táncfesztivált, amelynek célja, hogy felkeltse a fiatal generáció figyelmét a tánc, a táncművészet iránt.

 

psyche

 

A Bartók Béla Megyei Művelődési Központban elsősorban mesefeldolgozásokat láthatnak a legkisebbek, mint például a tavaly nyáron megalakult Sopron Balett Szép Cerceruska című produkcióját. 

 

A másik újdonság, hogy a képzőművészet mellett a cirkuszművészet is megjelenik. A zárónapon a Recirquel Újcirkusz Társulat Művészetek Palotájában már bemutatott Cirkusz az éjszakában című produkcióját adja elő.

 

A fesztivál fő helyszíne idén is a Győri Nemzeti Színház, de folytatva a tavalyi kezdeményezést, a színház előtti téren is felállítanak egy színpadot, ahol nemcsak előadásokat láthat a közönség, hanem a néptánctól a flamencóig táncokat is tanulhatnak.

 

Kiss János úgy fogalmazott, hogy a fesztiválnak ezzel a szegmensével azokra a tánckedvelő emberekre gondolnak, akik anyagi helyzetüknél fogva nem tudnának megvásárolni egy jegyet sem.

 

Az előadásokon kívül kerekasztal beszélgetést tartanak a Nemzeti Táncprogramról, emellett egy konferenciát a táncművészet jelenlegi hazai helyzetéről. Ez utóbbin mások mellett a Magyar Táncművészeti Szövetség erdélyi és felvidéki tagjai is jelen lesznek – tette hozzá a Győri Balett igazgatója.

 

Somogyi Tivadar (Fidesz-KDNP) Győr alpolgármestere úgy fogalmazott, hogy a fesztivál egy hete alatt a megyeszékhely a tánc fővárosa lesz.

 

A Magyar Táncfesztivál, amelyet 1988-ban rendeztek először, a hazai táncművészet elmúlt egy évében rendezett legjelentősebb alkotásait mutatja be. A rendezvényen mások mellett fellép a Szegedi Balett, a Pécsi Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Budapesti Táncszínház, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős balett növendékei.

 

süti beállítások módosítása