Jön a 3. Palotakoncert - Csárdáskirálynő-ünnepet tartanak

Augusztusban 3. alkalommal rendezik meg a Budavári Palotakoncertet, amelynek középpontjában az idén 100 éves Kálmán-operett, A Csárdáskirálynő áll.

20150526 OPTT Budavari palotakoncert sajttaj 20 resize 

A Budavári Palotakoncert idén a Csárdáskirálynő-ünnep címet kapta. "A Kálmán-operett ősbemutatójára, az I. világháború szörnyűségei között megtartott premierre való emlékezés a Budavári Palotakoncert feladata is - hogy kitörölhetetlenül maradjon meg az utókor számára: a békés és a háborús időszakokban egyaránt szükségünk van arra, hogy az operett elbűvölő és szórakoztatva elgondolkodtató történetei, melódiái kiemelhessenek bennünket a hétköznapok sokszor fájdalmasan megélt csalódásaiból, kudarcaiból. Ennek a gondolatnak a jegyében kell ünnepelnünk a Budavári Palotában" - vallják a szervezők, akik a héten tartottak sajtótájékoztatót az idei Palotakoncertről, amelyet augusztus 8-án és 7-én láthat a közönség, az Oroszlános udvarban.

 

Három éve, Nacsa Olivér ötlete nyomán rendezték meg az első Budavári Palotakoncertet. Az operett-gála két producere, Dr. Vadász Dániel és Nacsa Olivér szerette volna, hogy a már Hungarikumként jegyzett műfaj, az operett a lehető legtöbb emberhez eljusson.

 

Dr. Vadász Dániel elmondta producer-társával arról álmodoztak, jó lenne méltó módon, és méltó helyszínen ünnepli ezt a műfajt, mely egykori fénykorát követően vesztett népszerűségéből, ám most újra egyre kedveltebb. "Az utóbbi időben az operett kapott egy modern köntöst, és újra kedvelt műfajjá vált - ebben legalább 15 éves munka van. Ma már hiteles színházi megoldások találkoznak az előadásokban - úgy játszunk operettet, mint operát,vagy prózai előadást" - tette hozzá a rendezvény producere.

 

A szervezők három éve még egyetlen koncertben gondolkodtak, ám a Palotakoncert olyan népszerűségnek örvendett, hogy tavaly már nyári fesztivállá bővült: immár két nagyszabású gálán, több ezer néző előtt csendültek fel a magyar operett legnépszerűbb dallamai az Oroszlános udvarban.

 

"2015-ben már azon gondolkodtunk, mit tudnánk a két produkció mellé kitalálni, amivel még izgalmasabbá, vonzóbbá tehetnénk a Palotakoncertet. Idén tematikus koncertre készülünk, az idén 100 éves jubileumát ünneplő Csárdáskirálynő köré szerveztük az előadást, amelyet show-elemekkel vegyítünk; lesznek duettek, melyeket hatan énekelnek, szólók, melyeket hárman adnak elő" - árulta el Dr.Vadász Dániel, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az augusztus 7-i és 8-i mellé, egy harmadik előadást is szerveznek.

 

20150526 OPTT Budavari palotakoncert sajttaj 02 resize 

A rendezvény producere kiemelte, hogy a Budavári Palotakoncerttel "brand" született, mely évről évre csak erősödik, ezzel is népszerűsítve az operett műfaját. A Palotakoncert kapcsán többek közt könyv és bor is született - mondta Dr. Vadász Dániel.

 

A Palotakoncertet nem csak a helyszínen élvezheti több ezer néző, de a televíziós közvetítésnek köszönhetően több millióan a képernyők előtt ülve is részesei lehettek a nem mindennapi élménynek, hiszen ez MTVA-val az elmúlt években kötött együttműködést idén meghosszabbították a szervezők, így a Duna Televízió közvetítésének köszönhetően jut el a különleges operett-élmény még több ország nézőihez. "Meggyőződésünk, hogy úgy kell klasszikusokat játszanunk, hogy közben fejlesztünk és használjuk a XXI. század vívmányait. Tavaly az élő internetes közvetítésnek köszönhetően több mint 15 ország - az Arab-térség, Észak-Amerika és Ázsia - operett-kedvelő közönsége nézte végig a Palotakoncertet. Ráadásul a rendezvényből egy egész éven átívelő projekt lett, hiszen a gála első felét a nemzeti ünnepen, augusztus 20-án, majd a második részt január 2-án közvetítette az MTVA" - mondta a producer-ötletgazda, hozzátéve, hogy idén újabb technikai innovációval készülnek. Olyan 3D-s nézőteret fejlesztettek, melyben a jegyvásárlók megtekinthetik, hogy különböző helyekről hogyan látják a színpadot. Így könnyebben dönthetik el, az Oroszlános udvarban felállított tribün mely pontjára szeretnének belépőt váltani.

 

A Budavári Palotakoncerten immár 3. éve a Budapesti Operettszínház legismertebb művészei lépnek fel, hiszen a teátrum az első perctől kezdve támogatta Nacsa Olivér és Dr. Vadász Dániel ötletét.

 

Lőrinczy György főigazgató elmondta, hogy mindig is támogatta a magán-és az állami szféra együttműködését, így boldogan állt a kezdeményezés mellé. “Az operett műfajának nagy szüksége van arra, hogy sokan higgyenek benne, Vadász Dániel és Nacsa Olivér szerencsére ebben láttak fantáziát" - mondta az Operettszínház főigazgatója. Lőrinczy György kiemelte azt is, hogy hasonló gálákkal külföldön is nagy sikerrel lépnek fel. Nem véletlen, hogy a Budapesti Operettszínház társulata egész évben úton van, és a világ számos pontjára kapnak meghívást. Ennek kapcsán a főigazgató megemlítette, hogy hamarosan visszatérnek az ázsiai és a japán piacra is, ahol szintén gálákkal népszerűsítik ezt a hamisítatlan magyar műfajt, az operettet.

 

20150526 OPTT Budavari palotakoncert sajttaj 16 resize 

Lőrinczy Györgyhöz hasonlóan Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője is abban hisz, hogy az operett népszerűsítése mellett fontos, hogy jó zenés színházat csináljanak, amelyben "átjárás" van a műfajok között, ahol kiegészíti egymást az operett és a musical vagy akár az opera. "Nem véletlen, hogy egy-egy operett előadás ma már olyan mint egy show, egy musical vagy egy opera - amit mi csinálunk zenés népszínház a javából" - véli KERO, a Palotakoncert rendezője, aki szerint az Oroszlános udvarban immár harmadik éve megrendezett gála is ezt a törekvésüket erősíti, hiszen itt olyan művészek is fellépnek, akiket eddig leginkább musicalekben láthatott és hallhatott a közönség.

 

"Csárdáskirálynő-ünnep az idei gála címe, de úgy vélem egyben ezt az ízig-vérig magyar műfajt, az operettet is ünnepeljük. Hiszen A Csárdáskirálynő és az operett tulajdonképpen két összetartozó fogalom" - mondta Kerényi Miklós Gábor, és hangsúlyozta, augusztus 7-én és 8-án a kétrészes, látványos előadásban úgy vonultatják fel Kálmán Imre főművének legsikeresebb dalait, ahogy eddig nem láthattuk-hallhattuk őket. "Az összes ismert magyar operett szerzővel "köszöntjük" majd A Csárdáskirálynőt - olyan formában, hogy igyekszünk minden egyes részlethez a Kálmán operettből, egy hozzá valamilyen formában passzoló, más komponistától született operett-részletet kapcsolni" - árulta el a Palotakoncert rendezője.

Emellett felcsendülnek Kálmán Imre más, kevésbé ismert műveinek melódiái is, illetve egyéb csemegék is színpadra kerülnek - például a cseh származású zeneszerző, Ralph Benatzky A három testőr című művéből, Szabó Mónika karmester vezényletével, hallhatnak és persze láthatnak részletet a nézők.

 

A Budavári Palotakoncerthez kapcsolódóan, augusztus 8-án délután sor kerül egy nemzetközi szimpóziumra is, kiváló magyar és külföldi szakemberek közreműködésével, akik A Csárdáskirálynő soha el nem évülő sikeréről cserélnek eszmét.

 

20150526 OPTT Budavari palotakoncert sajttaj 41 resize 

Az idei Budavári Palotakoncerten Fischl Mónika, Frankó Tünde, Boncsér Gergely, Vadász Dániel, Vadász Zsolt, Dancs Annamari, Oszvald Marika, Vágó Zsuzsi, Kerényi Miklós Máté, Peller Károly és két fiatal tehetség, Gömöri András Máté és Laki Péter lépnek színpadra.A Budapesti Operettszínház művészeit a teátrum 50 fős Szimfonikus Zenekara kíséri, Makláry László dirigálásában, valamint a 20 fős Balettkar is közreműködik.

 

A sajtótájékoztatón, a fellépő művészeket Kerényi Miklós Máté, Dancs Annamari, Peller Károly valamint Gömöri András Máté, illetve az Operettszínház főzeneigazgatója Makláry László és a Budavári Palotakoncert műsorvezetőjeként Szulák Andrea képviselték.

 

“Megtiszteltetés, hogy részese lehetek ennek a gála-sorozatnak, a megfelelő hangulatról gondoskodom majd. Évek óta nagy szeretettel figyelem a Palotakoncert sorsát, ahol - ha fogalmazhatok így- nem csak a kollégáim, hanem a barátaim lépnek fel, akiket nem csak a magánéletben, de a színpadon is nagyra becsülök, akiknek a fellépéseit mindig nagy izgalommal figyelem" - mondta a művésznő, hozzátéve, hogy a Palotakoncert sikere az egyik bizonyíték arra, hogy nem nyertek igazolást azok, akik temetni próbálták az operett műfaját. "Az operett élt, él és élni fog" - véli Szulák Andrea.

 

20150526 OPTT Budavari palotakoncert sajttaj 49 resize 

Kerényi Miklós Máté elárulta, hogy egy ilyen izgalmas, látványos gálaműsorban is rengeteg munka van, minden alkotó, szereplő keményen dolgozik azért, hogy " csodálatos végeredmény szülessen", de minden perc megéri, amikor látják milyen örömet okoznak a közönségnek. “A külföldi turnék során mindig rádöbbenünk, hogy a világon mindenhol szeretik az operettet, itt a Várban, az Oroszlános udvarban azonban kap egy plusz töltetet ez az élmény" - tette hozzá Dancs Annamari.

 

Peller Károly számára azért is különös élmény, hogy felléphet a Budavári Palotakoncerteken, mert az operett népszerűsítése szívügye, és hisz benne, hogy egy ilyen gála nagyban segíti ezt a törekvést. “Nagyon hiszek az operettben, misszióm, hogy mindenkivel megszerettessem, aki fogékony rá" - mondta a művész.

 

Gömöri András Mátét eddig inkább musicalekben szerepelt, de elárulta, az operett mindig is vonzotta. “Mindig nagy vágyam volt operettben szerepelni, de mégis évekig csak musicallel foglalkoztam. Bár az elmúlt években csak kisebb "statisztaszerepekben" léptem fel a Palotakoncerten, még is úgy érzem, ez mérföldkő volt számomra. Most pedig nagyon büszke vagyok arra, hogy idén ott szerepel a nevem a gála plakátján is" - mondta Gömöri András Máté.

 

Kodova Michaela / Színház.hu

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása