Nemzetközi minősítést kapott a POSZT

Nemzetközi fesztivál minősítést kapott a jövő csütörtökön kezdődő 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó, amely versenyelőadásainak zömére már elfogytak a jegyek - közölték a rendezvény szervezői.

A találkozó kapcsán kiadott közleményükben kitérnek arra, hogy a június 4. és 13. között zajló rendezvény előkészületei finisbe értek, és a versenyelőadásainak nagy részére már elfogytak a jegyek. Kitérnek arra, hogy a versenyprogramba beválogatott összes előadást és a meghirdetett OFF-programokat hiánytalanul megtartják.


A szervezők beszámoltak arról is, hogy a brüsszeli székhelyű Európai Fesztivál Szövetség május végén döntött a rendezvény nemzetközi minősítéséről, azt az „Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért” (EFFE) címmel jutalmazta a 2015-2016-os évre.

 

poszt

 

Az EFFE projektje olyan új, nemzetközi fesztiválközösséget teremt, amelynek tagjai ugyanúgy elkötelezettek a művészetek, a művészeti értékek, mint a helyi közösség és az európai értékek iránt. Az EFFE platformja például friss információval látja el a fesztivállátogatókat világszerte, arra ösztönözve a szakmabelieket és a széles közönséget egyaránt, hogy vegyenek részt az európai fesztiválok színesítésében. Mindenek előtt azonban az EFFE – a minősítéssel – szeretné elismerni a fesztiválszervezők mindennapos, helyben, az adott közösséggel végzett munkáját, a művészeti szcénáért kifejtett kiemelkedő erőfeszítését.


A 2015-2016-os EFFE-minősítetteket egy online és egy nyomtatott fesztiválkalauz mutatja majd be, melyek 2015 nyarától lesznek elérhetőek. A fesztiválkalauz segíteni fogja a fesztiválokat abban, hogy átléphessék határaikat és a fesztiválszervezők és egyéb szereplők, vagy akár a fesztiválközösségek között új kapcsolatok jöhessenek létre. A kalauz az Európán kívüli közönség számára is tájékozódási pontként szolgálhat az európai fesztiválkínálatot illetően.


A Magyar Fesztivál Szövetség honlapja szerint Európa-szerte 761 európai és ezen belül 25 magyar fesztivál kapta meg az európai fesztiválminősítést 2015-2016-ra. Hazánkból többek között a Debreceni Virágkarnevál, a Művészetek Völgye, az Ördögkatlan Fesztivál, a Veszprémfest és a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok is megkapta.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása