Barbara Kisseler a Deutscher Bühnenverein első női elnöke

A német előadóművészeti szövetség több mint 160 éves történetében először választottak hölgyet a szervezet elnöki tisztségére.

Az 1846-ban alapított érdekképviselet első női vezetője Barbara Kisseler, a tartományi rangú Hamburg kormányának kultúráért felelős tagja - szenátora - , akit pénteken választottak meg elnöknek a németországi színházakat és zenekarokat mint munkaadókat összefogó szövetség potsdami közgyűlésén.

 

barbara kisseler

 

A párton kívüli politikus a szövetség közleménye szerint megválasztása utáni első nyilatkozatában kiemelte, hogy legfőképpen a társulatok, együttesek fenntartható finanszírozásáért, az alkalmazott művészek bérének emeléséhez és a színházak, koncerttermek felújításához szükséges források előteremtéséért küzd majd.


A szervezet tagintézményei "a költségvetési megszorítások állandó fenyegetésében" működnek, holott társadalmi jelentőségük tagadhatatlan, hiszen a színházak és zenekarok "vitákat indítanak el, tükrözik a társadalmi valóságot, orientációval szolgálnak, vagyis a társadalmi diskurzus fontos résztvevői" - emelte ki a szövetség új elnöke.


A szervezet adatai szerint Németországban nagyjából 140 állami, önkormányzati fenntartású és 220 magánszínház, és 130 operaházi-, szimfonikus- és kamarazenekar működik, valamint mintegy 150 állandó társulat nélküli, produkciókat befogadó színház és nagyjából 100 állandó játszóhely nélküli színházi társulat. A közvetlenül 39 ezer embernek munkahelyet biztosító intézményrendszer fenntartására évente 2 milliárd euró (620 milliárd forint) közpénzt fordítanak. Az évente csaknem 126 ezer színházi előadás és 9 ezer koncert pedig mintegy 35 millió nézőt, illetve koncertlátogatót vonz.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása