Bemutatkozik a Sirály az Átriumban

Negyvenkettedik alkalommal látható magyar színpadon Csehov klasszikus drámaremeke, a Sirály. A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház közös bemutatójában Arkagyinát Oszvald Marika játssza, a premier május 31-én lesz a budai teátrumban.

siraly 02

 

Az Átrium ajánlója:

 

Az elmúlt néhány hétben természetesen arra vonatkozott a legtöbb kérdés, amivel az alkotókat megkeresték, hogy miért egy operettszubrett játssza a drámairodalom egyik legjelentősebb prózai szerepét. Fehér Balázs Benő rendező azt mondja: ha ez csak egy ötlet lenne, nem jönne létre az előadás. De gondolat és koncepció van a döntés mögött, a sokszínű szereposztás, a színészi játékmód sokfélesége gazdag és összetett viszony- és kapcsolatábrázolásra ad lehetőséget. Márpedig Csehov műveinek ez a lényege.

 

Ahogyan a Dornt alakító színész, László Zsolt fogalmaz: Csehovnál, és különösen a Sirályban nem a történet elmesélése az elsődleges. „Mindenki csak saját magával és a saját vágyaival foglalkozik. Nagyon különböző emberek állnak egymás mellett. Csehov látleletet ad az emberről minden egyes darabjában, és ebben gondolkodni olyan, mint egy krimi részesének lenni.”

 

siraly 03

Fotó: Mészáros Csaba

 

Az alkotók szándéka szerint noha a színpadon megjelenő darab időtlen, az előadás kifejezetten mai nyelven szól a közönséghez (a szövegkönyv Fekete Ádám, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős dramaturghallgatójának munkája), és a produkció egyszerre lesz szórakoztató – sőt helyenként akár kifejezetten mulatságos – és gondolatgazdag: az előadás kísérletet tesz a mű mélységeinek felkutatására, illetve annak megmutatására is, hogy a Sirály éppen olyan aktuális darab ma, mint megszületése (1895), vagy akár első magyarországi kőszínházi bemutatója (1930) idején.

 

Az előadás zenéjét és sound designját Keresztes Gábor jegyzi, az előadás sajátos vizualitását Szalai Sára díszlete és Izsák Lili jelmezei mellett egy szobor és maszkok – Keresztes Zsófia munkái – is meghatározzák. Az előadásban Oszvald Marika, Kaszás Gergő, Porogi Ádám, Trokán Nóra, László Zsolt, Derzsi János, Mihályfi Balázs, Parti Nóra, Szilágyi Csenge és Orosz Ákos játszik, és a vasárnapi bemutató után júniusban is többször látható lesz az Átriumban.

 

siraly 01

Fotó: Mészáros Csaba

 

Oszvald Marika első prózai szerepére készül:

 

 

"Én alapvetően színésznő vagyok, de egész életemet úgy éltem le, hogy a több mint negyven év alatt hasonló nagy szerepet nem játszottam el, ilyen téren nem volt tapasztalatom. Aztán az emberben megfogalmazódik a kérdés, hogy alkalmas-e erre egyáltalán? Van bennem egy az egészséges önbizalom, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének félelmeim vagy kétségeim önmagammal kapcsolatban, mindig is voltak. Fehér Balázs Benőnek láttam már rendezését, nagyon hitelesnek találom a munkáját, és gondoltam, mivel nagyon rendezőre támaszkodó színésznő vagyok, rábízom magam, hiszen ő is bizalmat szavazott nekem. Majd elolvastam a drámát, amit sajnos eddig nem nagyon ismertem, és rájöttem, hogy Arkagyina pont olyan, mint ahogy az operett-színésznőt elképzelik. Ezek után meg tudtam érteni, hogy Benő miért engem választott. A szöveget meg tudom tanulni, és Benő irányítása alatt sikeres előadás jöhet létre. Nekem is érdekes, az ember mindig vágyik a változatosságra, kalandokra: én egy elég nagy kalandornő vagyok" - mesélte Oszvald Marika a kultura.hu-nak.

 

 

siraly 04

Fotó: Mészáros Csaba

 

 

Csehov: SIRÁLY
színház két részben
A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház közös előadása

Az előadás megtekintését 15 éven felülieknek ajánlják!

 

Arkagyina, Irina Nyikolajevna, színésznő: OSZVALD MARIKA
Trepljov, Konsztantyin Gavrilovics, a fia: POROGI ÁDÁM
Zarecsnaja, Nyina Mihajlovna, szomszédjának a lánya: TROKÁN NÓRA
Trigorin, Borisz Alekszejevics, író: KASZÁS GERGŐ
Szorin, Pjotr Nyikolajevics, Arkagyina testvére: DERZSI JÁNOS
Dorn, Jevgenyij Szergejevics, orvos: LÁSZLÓ ZSOLT
Samrajev, Ilja Afanaszjevics, a birtok intézője: MIHÁLYFI BALÁZS
Polina Andrejevna, a felesége: PARTI NÓRA
Mása, a lányuk: SZILÁGYI CSENGE
Medvegyenko, Szemjon Szemjonovics, tanító: OROSZ ÁKOS

 

Dramaturg és szövegkönyv: Fekete Ádám
Díszlet: Szalai Sára
Jelmez: Izsák Lili
Makeup: Vég Attila
Zene: Keresztes Gábor
Maszkok: Keresztes Zsófia
Grafika: Lakatos Péter
Fénytechnikus: Jakab László
Vezető öltöztető: Lakatos Erika
Asszisztens: Ari Zsófia, Czirák Dániel, Ruska Robin, Takács Edina
Segédrendező: Nyulassy Attila
Produkciós menedzser: Zsedényi Balázs
Produkciós vezető: Ugrai István

Rendező: Fehér Balázs Benő

 

Bemutató:

2015. május 31.

Átrium Film-Színház

 

 

süti beállítások módosítása