Színjátszók versenyben - Könyvet írt Balogh Tibor a POSZT-válogatásról

Balogh Tibor kritikus a fesztivál versenyprogramjának válogatójaként egy éven át járta a Kárpát-medencei színházakat, élményeit blogján osztotta meg a közönséggel. Az írásokból született kötet bemutatóját a POSZT-on tartják június 5-én.

balogh-tibor

 

"A színházi világ Budapest-belvárosközpontú. Ha egy olyan értékrendet állítunk fel, aminek a középpontjába a színészt helyezzük, akkor egy kilométeres körből ki se tudnánk mozdulni a válogatás során, hiszen a belvárosi teátrumok egymással csereberélik kiváló színészeiket, úgy, hogy minden produkció a legkívánatosabb szereposztásban kerüljön színre. A gyári tökély itt garantált, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy máshol nem születnek figyelemreméltó előadások. (...) Lévén nem csak kritikus, hanem olykor gyakorló színházi ember, a saját bőrömön érzékeltem: kisvárosban, egy szakmai értelemben sikeres előadás nem feltétlenül termi meg a fennmaradásához elegendő babért. Ezért lehet az, hogy sokan 100%-ban kockázatmentes repertoárt állítanak össze. Ugyanakkor tapasztaltam, nem lehetetlen érdeklődést generálni. Vesszőparipám, hogy meghatározó a megrendelő intelligenciája - ugyanis az dajkamese, hogy létezik abszolút művészi szabadság és függetlenség. Nincs. Soha nem is volt. Egy színház megrendelője, azaz a tulajdonos, a város kikötheti, hogy a pénzéért milyen karakterű színházat kér cserébe. Az intelligens városvezetés olyan színházat rendel, amely nemcsak a lakosság elismerésére pályázik, hanem teret enged a szellemi innovációnak. Ott, ahol a színház minden energiáját az értékteremtésre, és annak megmutatására összpontosítja; megnyerheti magának a sajtó, a helyi értelmiség és a városi oligarchák érdeklődését. Rátermett szervezők számára a VIP-kör pozitív megnyilatkozása potenciális közönségbázis: az árnyékukban megképződhet egy színházi B-közép; a rajongók lelkesedése tovaragad környezetükre, onnan a távolabbi ismerősökre, és megteremtődik az előadások számára a közönség" - mesélte tavaszi interjúnkban Balogh Tibor.

 

A Színjátszók versenyben c. kötet bemutatóját június 5-én tartják a pécsi Irodalom és Művészetek Házának kistermében. Köszöntőt mond dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. A kötetet Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója mutatja be. Közreműködik Kriesch Barbara hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója.Vendég: Szarvas József színművész.

 

Balogh Tibor blogja a Magyar Teátrum Online-on olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása