Elhunyt Somody Kálmán

Hosszan viselt betegség után, 72 éves korában elhunyt Somody Kálmán színész - értesült a Színház.hu.

 SomodyKalman kicsi

 

Somody Kálmán 1943. jan. 7-én született.

 

1963-ban az Állami Déryné Színházban kezdte pályáját. 1970-től a Pécsi Nemzeti, 1975-től a 25. Színházban, 1978–79-ben a debreceni Csokonai, 1979-től 1986-ig a szolnoki Szigligeti, 1986–87-ben a Békés Megyei Jókai Színházban, 1987–88-ban ismét Debrecenben játszott.

 

1988–1990 között egy művelődési ház igazgatója volt.

 

platonov ea 02 domolky daniel WEB 031

 

1990-től a Szabad Demokraták Szövetsége aktív politikusaként, önkormányzati képviselőjeként tevékenykedik, és szerepekre szerződik: 1992-ben a veszprémi Petőfi, 1993-ban a Katona József Színház Kamrájában lépett fel. (F.Sz. Don Carlos (Schiller); Balga (Vörösmarty M.: Csongor és Tünde); Vastag Balázs (Görgey G.: Fejek Ferdinándnak).)

 

Az utóbbi években a Radnóti Színházban, a Vígszínházban, az egri Gárdonyi Géza Színházban is láthatta a közönség, valamint nemrég szerepelt a HOPPArt Társulat Három nővér című produkciójában is.

 

 

"Kálmán sokat játszott a Radnóti Színházban – többek közt Alföldinél a Platonovban, Mohácsinál a Bolha a fülbe előadásban, Szász Jánosnál A boldogtalanokban láthatta a közönség. Együtt is öltöztünk… Azt hiszem, otthon érezte magát nálunk. Amikor szombaton meghallottam a hírt, hogy elment, nem volt kérdés számomra, hogy emlékére kitesszük a fekete zászlót. Hozzánk tartozott és nagyon fáj, hogy már nincs köztünk. Mindannyian szerettük őt emberként és színészként is, hiszen minden minőségében igaz és igazi volt. Világéletében epizodistaként szerepelt, számos vidéki színházban megfordult a pályája során, az utóbbi időben pedig gyakran hívták fiatal filmesek" - mondta a Színház.hu-nak Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója.

 

Színház.hu