Rusznyák Gábor főrendező lesz Kecskeméten

Rusznyák Gábor lesz a kecskeméti Katona József Színház főrendezője, Téby Zita és Kiss Eszter viszont távozik a társulattól – többek között ez is kiderült a társulati ülésen.

 

"Olyan évadot tudhatunk magunk mögött, amelynek során társulatunk munkáját a közönség és a szakma is egyértelmű elismeréssel fogadta. Az állami és önkormányzati kitüntetések sora, a fesztiváldíjak és meghívások mind arról tanúskodnak, hogy a befektetett munka meghozta gyümölcsét" - mondta évadértékelőjében Cseke Péter direktor. 


A 2014/15-ös évadban – a nyári előadásokat nem számítva – 322 előadást láthatott a közönség. A teátrumnak több mint 16 ezer bérletese volt, ami országosan is kimagasló eredmény. A produkciókat eddig több mint 96 ezer néző látta, így nem nehéz megjósolni, hogy az évad végére a nézőszám idén is meghaladja a 100 ezret.

 

kecskemet

 

A direktor a várható változásokról is beszámolt. "A következő évadtól Rusznyák Gábor személyében új főrendező segíti a munkánkat. Távozik viszont, s valószínűleg külföldön folytatja pályafutását Téby Zita. Szintén távozik a Kecskemét City Balett egyik alapító tagja, Kiss Eszter. Velünk marad, de a napi operatív munka terhei alól némileg felszabadul gazdasági vezetőnk, Horváth Ilona, akinek szakmai tudása, munkabírása, elhivatottsága, meghatározó a teátrum életében. Ili tanácsadóként folytatja tevékenységét a következő évadban. A távozók helyére újak érkeznek, többek között egy fiatal művészházaspár: Märcz Fruzsina és Zayzon Zsolt" - sorolta a direktor.


A társulati ülések egyik legjobban várt eseménye az új évad műsortervének, illetve a produkciókhoz kapcsolódó szereposztásoknak a kihirdetése. Az első bemutatónak az új Kamaraszínház - egykori Városi Mozi – ad otthont: a Tied a világ!, az Illés együttes slágereiből épül történetté, rendezője Szente Vajk, szereplői: Szemenyei János, Kiss Zoltán, Ferencz Bálint, Dobó Enikő, Aradi Imre, Szerednyey Béla, Pál Attila és Szokolai Péter.

 

Az első nagyszínházi bemutató a Szerelem lesz Bezerédi Zoltán rendezésében, a főbb szerepekben Dunai Tamással, Réti Erikával, Märcz Fruzsinával, Decsi Edittel és Gábri Nikolettel. Majd következik az Isten pénze musical Nagy Viktor rendezésében, színpadra lép – többek között - Dunai Tamás, Szerednyey Béla, Kiss Zoltán, Pál Attila, Danyi Judit. Szilveszterkor a Boeing, boeing ígér felhőtlen szórakozást, a rendező Cseke Péter, a főszereplő a társulathoz jövőre csatlakozó Zayzon Zsolt és Nagy Viktor. Nagyszínházi gyerekbemutató az Óz, Pál Attilával a címszerepben, Erdeős Anna rendezésében, január közepén.

 

Februári bemutató lesz a Hamlet, amelyet a teátrum új főrendezője, Rusznyák Gábor állít színpadra, a címszerepben Porogi Ádámmal. Az évad utolsó bemutatóját a Figaro házasságát Keszég László rendezi. Figarót Zayzon Zsolt, Susannát Trokán Nóra, Rosina grófnét Csapó Virág, Almaviva grófot Kocsis Pál alakítja.

 

Az Új Kelemen Kamaraszínházban novembertől lesz látható Örkény István Tóték című tragikomédiája, amelyet Rusznyák Gábor rendez. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Kocsis Pál, Csapó Virág és Tolnai Hella látható. Az újév ősbemutatóval indul a kamarában: Béres József, a Béres cseppek atyjának életéről láthatunk drámát, a főszerepben Hegedűs Zoltánnal, a rendező Árkosi Árpád. Ugyanitt áprilistól Csokonai Vitéz Mihály Dorottyája is látható lesz Réczei Tamás rendezésében, Märcz Fruzsinával, Decsi Edittel, Kiss Zoltánnal, Hajdú Melindával.


Zenés mesével indul az új évad: a Nyolckor a bárkánt Cseke Péter rendezi. A tavalyi nagysikerű O’Neill-bemutató után Tenessee Williams Macska a forró bádogtetőn című darabját rendezi Kecskeméten Zsótér Sándor. Az előadást Trokán Nóra, Szemenyei János, Csombor Teréz főszereplésével láthatja a közönség november közepén a Ruszt Stúdióban. Ugyanitt márciusban Cseke Péter rendezésében következik az Acélmagnóliák Märcz Fruzsinával, Danyi Judittal, Csapó Virággal, Dobó Enikővel, Hajdú Melindával és Sára Bernadettel.


Bérleten kívüli előadásként mutatja be a teátrum a Mathiász János életét feldolgozó Borban az élet című operettet, Cseke Péter rendezésében, a főszerepben Egyházi Gézával. A Kecskemét City Balett 2016-os önálló produkciója a Spartacus, Barta Dóra rendezésében és koreográfiájával.

 

Forrás: kecskemetikatona.hu