Helen Mirren megkapta a Tony-díjat

Helen Mirren elnyerte első Tony-díját a The Audience című színműben a Broadwayn nyújtott alakításáért a vasárnap esti nagy presztízsű New York-i díjátadó gálán, amelyen a legjobb musical díját a Fun Home című, leszbikus témával foglalkozó darab kapta.

A Fun Home-ban nyújtott játékáért Michael Cerverist is díjazta a színházi szakma.

 

A The Curious Incident of the Dog in the Night-Time című "brit import" darabot, amely egy rendkívüli matematikai képességekkel rendelkező Asperger-szindrómás kamaszról szól, öt díjjal jutalmazták a 69. Tony-gálán: megkapta a legjobb színmű és rendezés díját és a főhőst alakító Alex Sharp játékát is elismerték.

 

Helen Mirren, aki II. Erzsébet brit királynőt játszotta a The Audience című drámában, "hihetetlen megtiszteltetésnek" nevezte Tony-díját. A Broadway legnagyobb trófeájával a kezében tréfásan kijelentette, hogy mivel Emmy- és Oscar-díja is van, már csak egy zeneipari elismerésre, a Grammyre vágyik. "Készítenem kell egy hangoskönyvet" - viccelődött a színésznő.

 

Helen-Mirren-Tony

 

A színészi tanulmányait éppen befejező Sharp, aki a The Curious Incident-ben debütált a Broadwayn, Bradley Coopert és Bill Nighyt ütötte el a legjobb színész díjától. A színész azoknak a fiataloknak ajánlotta az elismerést, akik úgy érzik, nem értik meg őket, vagy valamilyen szempontból másnak vélik magukat.

 

"Úgy érzem, a darabban játszott karakterem, Christopher számára nyertem ezt a díjat és az olyanok számára, mint Christopher" - fogalmazott a kulisszák mögött.

 

Cerveris másodszor nyerte el a Tony-díjat a legjobb musicalszínészként. A Fun Home-ban, amely Sam Gold rendezőnek is Tonyt hozott, a meleg apát alakította. Az Alison Bechdel regénye nyomán született zenés mű szövegkönyve és zenéje is díjazott lett az estén. A darab nagy feltűnést keltett a Broadwayn, mert abban először jelent meg leszbikus főhőst alakító karakter. "A műsorunk az otthonról szól, és arról, hogy az ember megtalálja önmagát" - mondta Cerveris.

 

Hat jelölés után végre Kelli O'Hara is hazavihetett egy Tonyt: a színésznő a legjobb musicalszínésznő díját kapta a The King and I című műben nyújtott játékáért.

 

Az Egy amerikai Párizsban című darab, amely 12 jelöléssel futott neki a gálának, négy technikai díjjal távozott, köztük a legjobb díszlettervezés és koreográfus elismerésével.

 

A CBS televízióban élőben közvetített Tony-ceremónia két házigazdája Kristin Chenoweth és Alan Cumming volt a Radio City Music Hall-ban. Az estén a fellépők között szerepelt Jennifer Lopez, Sting, Jim Parsons, Amanda Seyfried és Kiefer Sutherland is. A háromórás műsor megkoronázta a Broadway rekorddöntő szezonját: a színházlátogatók száma elérte a 13,1 milliót, a jegyeladásokból pedig 1,36 milliárd dollár folyt be.

 

A Tony-díjakat a The Broadway League színházi szövetség és az American Theatre Wing elnevezésű nonprofit amerikai színházi szervezet adja át évente New Yorkban.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása