Közönségdíjat nyert Pokorny Lia és Bereczki Zoltán

A Centrál Színház évadzáró társulati ülésén Puskás Tamás igazgató átadta az év legjobb alakításait elismerő közönségdíjakat.

 

A Révay utcai teátrum nézői színházjegyükön, vagy emailben szavazhattak kedvenceikre az elmúlt hetekben. A díjat - toronymagasan - Pokorny Lia és Bereczki Zoltán nyerte. Pokorny Lia a Jó emberek és Leenane szépe produkciókban nyújtott alakításáért, Bereczki Zoltán pedig az idei évad legsikeresebb produkciójában, A lepkegyűjtőben megformált Freddie Cleg szerepéért.

 

"A közönségdíj minden színész számára a legnagyobb elismerés. Igazi boldogság, hogy a nézők szeretik amit csinálunk. Köszönöm mindenkinek, aki jegyet vet és megnézett, sőt még szavazott is" - mondta Pokorny Lia.

 

"Pályám eddigi legfontosabb és legmeghatározóbb próbafolyamata, alkotói munkája volt A lepkegyűjtő létrehozása. Nagyon köszönöm, hogy a közönség jutalmazta és elismeri a munkámat, s kiváncsi volt rám egy új szerepkörben is" - szólt Bereczki Zoltán.

 

 

pokorny bereczki

 

A pénteki évadzáró ülésen Puskás Tamás igazgató elmondta, két bemutatóval is készül a 2015-16-os évad első felére, és folytatja a társadalmi felelősségvállalás jegyében indított felolvasó maratonját. A direktor szerint tavaly olyan évadot zárt a színház, mind nézőszám, mind bevétel tekintetében, amelyről azt gondolták, hogy meghaladhatatlan, ám idén erre rácáfoltak. Mint felidézte, a tavalyi évad sikerén felbuzdulva úgy döntöttek, hogy a 2014-15-ös szezonban csak egy nagyszínpadi bemutatót - Jó emberek - tartanak, mert annyira erős a színház repertoárja, hogy nincs szükség többre. A kisszínpadon mindazonáltal öt új darab is várta a közönséget.

 

Az igazgató tájékoztatása szerint a 2014-15-ös évadban a színház 316 előadását 104 600 néző látta. Az intézmény bevétele a két játszóhelyet tekintve 380 millió forint. A látogatottság mindkét színpadot figyelembe véve 95,5 százalékos, a nagyszínpad esetében ez a szám még magasabb, 97,1. A nézői érdeklődés olyan nagy, hogy a tavalyi bemutatók mind műsoron maradhatnak a következő évadban is. A kisszínpadi bemutatók közül a Broadway felett az ég című darabot átveszi a Szkéné Színház, és a következő évadban a társulat ott játssza tovább.


A 2015-16-os tervekről szólva Puskás Tamás elmondta, hogy az évad első felének bemutatói már biztosak, a második félidőben még adódhatnak változások. Szeptember 27-én igazi West End világsikerrel nyit a színház. A Ma este megbukunk - The play that goes wrong - című darabot replikaként állítja színpadra a Centrálban a londoni előadás rendezője, Mark Bell és kreatív csapata. December 5-én újra színpadra kerül a színházban a Sok hűhó semmiért című Shakespeare-vígjáték Pokorny Lia és Schmied Zoltán főszereplésével.


Az évad második felére Edward Albee Nem félünk a farkastól című színművére készül a társulat Básti Julival a főszerepben. Jövő nyáron a Keszthelyi Nyári Játékokon lesz a bemutatója, és azt követően kerül a következő évad elején a színházba Bernard Shaw és Frederick Loewe My Fair Lady című musical klasszikusa Alföldi Róberttel és Tompos Kátyával a főszerepben.


A Centrál Színház jövő tavasszal is megszervezi a két évvel ezelőtt indított felolvasó maratont, amellyel fontos társadalmi, szociális problémákat helyez a középpontba. Mint azt az igazgató felidézte, ez idáig a holokauszt és a családon belüli erőszak témakörivel foglalkoztak. Az intézmény 16. évadát tölti július 23-tól augusztus 16-ig a Keszthelyi Nyári Játékokon, és öt nagy sikerét mutatja be a Festetics-kastély parkjában.


A társulatból Szilágyi Csenge elszerződik, de a Broadway felett az ég című musicalben játszott szerepét megtartja. A társulathoz új tagként szerződik a követező évadra Földes Eszter és Mészáros András, és vendégként továbbra is a legismertebb színészek tűnnek fel az előadásokban.


Az évadzáró ülésen elhangzott, hogy a fővárosi önkormányzat júniusra kiírt ülésén napirendi pontként fog szerepelni a színház privatizációja. Ekkor döntenek arról, hogy kiírják-e újból a pályázatot idén augusztusra. Az önkormányzatnak ugyanakkor a színház vezetésére is ki kell írnia a pályázatot, mert Puskás Tamás mandátuma 2016 januárjában lejár. Az igazgató mindkét esetben pályázik. "Jelenleg úgy tudjuk, hogy a következő évadot, így már az első bemutatónkat is privát színházként kezdjük" - jegyezte meg.

 

 

Forrás: Centrál Színház, MTI

 

 

süti beállítások módosítása