"Nagy szükség van erre a találkozóra" - Lévai Balázs a POSZT-ról

Négy éve vezeti a POSZT szakmai beszélgetéseit. Ennek kapcsán kérdezte az Egyfelvonás.

A megállapításra, miszerint minden évben elmondja vagy leírja valaki: ezeken a beszélgetéseken „parázs viták helyett leginkább egymás hájjal kenegetése történik”, míg régen a viták akár odáig is elmentek, hogy Vidnyánszky Attila felrúgva székét, felháborodottan kiviharzott a teremből, Lévai Balázs úgy reagált: “Én abban a történelmi pillanatban léptem be ebbe a történetbe, amikor megváltozott a helyzet. Nyilván az én személyem is egy kompromisszum eredménye: kerestek egy olyan fickót, akit mindkét fél elfogad. Így én már egy új rendszert örököltem, amelyben nem a POSZT jelöli ki mind a két opponenst, hanem az egyiküket az adott színház hívja meg. Persze, tudjuk, régen minden jobb volt, a Túró Rudiban is sokkal több túró volt. De a legtöbben, akik kritizálnak, az elmúlt években nem is voltak szakmai beszélgetésen” – nyilatkozta Lévai Balázs, aki szerint az elmúlt évek kettéosztottsága miatt a helyzet eszkalálódott: néha a legártatlanabb kérdéseknek is tud tétje lenni.

 

levaibalazs

 

A műsorvezető arról is beszámolt, a versenytől való visszalépéseket nem tartotta jó döntésnek. “Ugyanolyan kegyetlen döntés, mint egy olimpiától visszaléptetni a kijutást kiharcoló sportolókat. De én nem vagyok színházi ember, ez az én privát, külsős véleményem. A POSZT bizonyos részei – például a zsűri kiválasztása – tisztázatlanok, szervezetlenek, és innentől kezdve ez az egész egy puskaporos hordó” – fejtette ki Lévai, aki szerint mindez a színházi hatalmi viszonyokról, és nem a POSZT-ról szól. “Ez abból is látható, hogy a POSZT-ot bojkottálók közül jópáran itt vannak és jókat buliznak” – tette hozzá.

 

Janisch Attila írt egy nyílt levelet a POSZT-ról, amelyben többek között az állt: jó lenne, ha a színházi szakmát elkerülné az az apokalipszis, amelyik a filmes szakmát már elérte a filmszemle megszűnésével. Pécsen minden előadáson telt ház van, sőt állójegyeket is eladnak, itt van a szakma, a konzekvens bojkottálókat leszámítva. Minden kritika, minden kompromisszum dacára iszonyatosan nagy szüksége van erre a találkozóra a színházi szakmának és Pécsnek is” – mondta Lévai Balázs.

 

A teljes interjút itt olvashatják.

 

süti beállítások módosítása