Megkezdődött a Komlói Amatőr Színházi Találkozó

Tizenhárom társulat versenyelőadásaira és számos off-programra várják az érdeklődőket a Komlói Amatőr Színházi Találkozón (KASZT), amely pénteken vette kezdetét az egykori baranyai bányászvárosban.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a Pécsi Országos Színházi Találkozó kísérőrendezvényeként életre hívott háromnapos esemény megnyitóján hangsúlyozta: a kultúra, a közművelődés, a közösségek együttműködése a polgári társadalmak sajátja, segít az embereknek, hogy értékes életet éljenek, erősödjön az identitásuk.

 

 

Megjegyezte, a komlói fesztivál és a lebonyolításához adott 10 millió forintos, főként állami támogatás a helyi színjátszók ügybuzgalmának, szeretetének és a magas színvonalon működő hazai amatőr színházak szakmai elhivatottságának köszönhető. Szavai szerint az ilyen és ehhez hasonló, helyi értékek mentén szerveződő események hozzájárulnak a civil társadalom erősödéséhez.

 

 

KASZT logo

 


Polics József, Komló polgármestere arról szólt, hogy Komlóról sokaknak a bányászat jut az eszébe, a város azonban mindig híres volt a kulturális életéről is. Példaként hozta fel a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált, amelynek két évvel ezelőtt huszadik alkalommal adtak otthont.


Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője azt mondta, hogy a találkozó három napján az ország legjobb amatőr színházi társulatainak tizenhárom előadását, százötven fellépőt láthat a közönség. Reményét fejezte ki, hogy a KASZT-tal hagyományt teremtenek, megrendezésére a jövőben is lehetőség lesz.


Fajcsi Ferenc, a komlói Súgólyuk Színház rendezője utalt rá, a fesztivál történelmi esemény a helyi színjátszásban, hiszen a profikat felvonultató POSZT-tal egy időben nyújt lehetőséget az amatőr színjátszás képviselőinek találkozójára, szakmai, baráti beszélgetéseire.


A KASZT versenyprogramja pénteken a helyi színház- és hangversenyteremben a hévízi VID-ámítók Társulat Robert Thomas Nyolc nő? 8 Nő! című előadásával vette kezdetét, amelyet a vámospércsi Pircsike Színkör A tüzes vas című darabja, valamint a Lengyeltóti Színkör Kávéházi mesék, majd a komlói Súgólyuk Színház Rejtő Jenő Jutalomjáték című produkciója követ.


Szombaton a pécsi Janus Egyetemi Színház Elszakadóban, a Soproni Színitanoda Moliere Mizantrop, a budapesti Affér Színház Kal-Pintér Mihály Örökvirág, a székesfehérvári Prospero Színkör Guy Foissy Két páros, az inárcsi Kb. 35 Társulat Életben ragadtak és a győri 4 BT Társulat Mayenburg Alles Gut című előadása látható.


A zárónapon a pápai Teleszterion Színházi Műhely Euripidész Médeia, a pécsi P.D.F. 2.0 Kövek, a budapesti Fészek Színház Gabriella tizennégyszer című produkciója lesz műsoron.


Az előadásokat szakmai zsűri értékeli, és díjazza. A bírálóbizottság elnöke Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, tagja pedig Regős János rendező, Németh Ákos drámaíró és Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője.


A találkozó off-programjai között lesz Feke Pál- és CandySide-koncert, Huzella Péter zeneszerző, énekes pedig kávéházi dalokat ad elő tanítványaival.

 

 

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása