Rekviem egy ügynökért - Fekete komédia Kolozsváron

Tábori György Rekviem egy ügynökért című fekete komédiáját mutatta be pénteken a Kolozsvári Állami Magyar Színház.


Visky András, a kolozsvári színház művészeti igazgatója a bemutatót meghirdető szerdai sajtótájékoztatón elmondta, magyar nyelvű ősbemutatónak számít az előadás. A Budapesten született, majd Németországban és Ausztriában alkotott Tábori György (Georg Tabori) német nyelven írt művét eddig sem magyarul sem románul nem játszották - tette hozzá.

 

rekviem

Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház


Mihai Maniutiu, a kolozsvári előadás rendezője a sajtótájékoztatón elmondta, Londonban látta Tábori György Mein Kampf című drámáját, és mély benyomást tett rá. Ez késztette arra, hogy további Tábori-darabokat ismerjen meg. Ezek közül választotta a Rekviem egy ügynökért címűt, amely az első abból a három-négy Tábori műből, amelyeket Romániában akar megrendezni.


Mihai Maniutiu elragadtatással beszélt Tábori színházi világáról, amely – megállapítása szerint – teljesen egyedi és méltatlanul ismeretlen. Elismeréssel szólt arról, ahogy a szerző történelmi események mély drámaiságát tudja komédiába csomagolni. "Ez egy rendkívül ízletes étel, olyan fűszerek keverékéből jön létre, amelyek normális körülmények között nem keverhetők" - példázta Tábori György zsenialitását a rendező. Hozzátette, a műben drámai, ironikus és önironikus síkok tevődnek egymásra.


A rendező politikai műnek tartotta a Rekviem egy ügynökért című fekete komédiát. Cselekményéről annyit árult el, hogy három ügynökről szól, akik közül valamelyik feltehetően áruló. Az előadás azonban a nézőre bízza, hogy megtalálja az árulót. Megtörténhet, hogy mindannyian árulók, de az is lehet, hogy egyik sem az. Megemlítette, "olyan világot élünk, amelyikhez jól illik a fekete komédia műfaja".


A stúdiószínpadi előadásban a három ügynököt Dimény Áron, Bogdán Zsolt és Györgyjakab Enikő alakítja. Az előadás díszletét Adrian Damian, zenéjét Serban Ursachi, koreográfiáját Vava Stefanescu készítette.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása