"Nem lehet komoly, amit mondunk" - Villáminterjú Janklovics Péterrel

„Elég csak ránk nézni, hogy tudja a közönség, nem lehet komoly, amit mondunk” - A Dumafüred Fesztivál kapcsán válaszolt a színész, humorista.

Idén az önálló estek és a régi nagy kedvencek – a Duma Jam és az All Stars – mellett egy különleges produkcióval is várja az érdeklődőket a Dumafüred Fesztivál. Július 21-én 20 órától a Férfiak szexuális világa című színházi produkciót láthatja a közönség Bánki Gergely, Janklovics Péter és Vinnai András előadásában. Az előadásról és a fesztiválról Janklovics Pétert kérdeztük.

 

Már több mint egy éve megy a Férfiak szexuális világa című darab a Jurányi Házban. Kinek az ötletéből született az előadás?

 

Janklovics Péter: Ha jól számolom decemberben lesz két éve, hogy bemutattuk. Vinnai András és Litkai Gergely közös ötlete volt, hogy csináljunk egy szkeccs-előadást valamilyen tetszőleges téma köré, de ekkor még nem volt a pakliban, hogy végül a férfiak szexualitásáról szól majd a produkció. Sokat ötleteltünk közösen és az egyik ilyen alkalom után írta meg András egy e-mailben, hogy a férfiak szexuális világára lehetne felépíteni az előadást, de zárójelben azt is odaírta, hogy ízléssel! Az eredményt ismerve remélem, hogy sikerült betartani. Jó másfél év kellett hozzá, hogy igazán beinduljon a projekt, közben Andrássy Máté, aki eredetileg a harmadik szereplő lett volna Vinnai András és énmellettem, kiderült, hogy nem ér rá, ezért Bánki Gergely állt a helyére. Így született meg a produkció.

 

Neked is voltak tartalmi javaslataid?

 

Janklovics Péter: Témákat, ötleteket mindannyian dobtunk be az elején, de a szöveg maga Vinnai András műve. Persze az előadás végső formáját nagyban befolyásolták az ötleteléseken elhangzottak: András javarészt azokat a témákat írta meg, amiken korábban a legnagyobbakat röhögtünk.

 

ferfiak szexualis vilaga foto

A férfiak szexuális világa szereplői

 

Akadtak nehézségek a darab próbái során?

 

Janklovics Péter: Például nem volt meg a darab mikor nekiálltunk a próbáknak. Egyetlenszó sem volt még leírva az első próbán, úgyhogy olvasópróba sem volt, mert nem volt mit felolvasni. Azt is tudni kell, hogy nem volt az előadásnak rendezője és hosszú ideig csak húztuk egymást mikor hármasban leültünk és siránkoztunk, hogy hogy lesz ebből bemutató. Mikor már eleget piszkáltuk Andrást, hogy írjon már valamit, előállt a dalokkal, amiknek a nagy slágerekhez hasonlóan egyszerűségükben rejlik a nagyszerűségük. Végül elkezdte gyártani a jeleneteket, amiket aztán sikerült egyazon téma köré fésülni. A rendező hiánya azonban meglehetősen nagy kihívásnak bizonyult. Azt hittük mennyivel egyszerűbb lesz így, hogy nincs, aki hajcsárkodik fölöttünk, de gyorsan észrevettük, hogy mégiscsak kell valaki, aki kívülről lát minket, a színpadképet és úgy általában az egész előadást. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy nagyon lelkiismeretesen próbáltunk: valamikor ősszel kezdtük el és decemberben mutattuk be, ezalatt szinte minden nap dolgoztunk rajta.

 

Hogy tetszik a közönségnek a férfiszexualitás ilyen szokatlan megközelítése?

 

Janklovics Péter: A bemutató előtt rettegtünk, hogy mikor fognak közbekiabálni, megdobálni minket paradicsommal, vagy feljönni a színpadra és felpofozni bennünket. Az első előadás után azonban biztossá vált, hogy semmi ilyesmitől nem kell tartanunk. Nagyon megnyugodtunk, hogy – bár vannak benne durva jelenetek – a közönség jól szórakozik rajta. Még a hölgyeknél sem verte ki a biztosítékot, holott van benne néhány rész, amit ha komolyan vennének, meglehetősen hímsovinisztának tűnne. Még szerencse, hogy mi játsszuk és elég csak ránk nézni, hogy tudja a közönség, nem lehet komoly, amit mondunk.

 

Mielőtt megismerted volna a feleségedet, könnyen ment a csajozás?

 

Janklovics Péter: Soha nem voltam az az igazán csajozós típus, aki egyszer csak ott terem a bárpultnál egy itallal és valami egészen elképesztő szöveggel bevágódik. Ha tetszett egy lány az ismeretségi körön belül, mindig megpróbáltam imponálni neki, de inkább indirekt módon: igyekeztem vicceseket mondani, kedvesnek tűnni, de rámenős sosem voltam.

 

IMG 0002

 

Hamarosan a Dumafüred Fesztiválon is bemutatjátok a darabot. Mit gondolsz, a sok stand-up mellett, hogy fogadja majd a közönség ezt az alternatív színházi előadást?

 

Janklovics Péter: Ezt az előadást már nagyon sok helyen játszottuk, ezért egészen biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog a füredi közönségnek is. Szerintem üde színfoltja lesz a fesztiválnak, és aki szereti a humort, és akinek van humorérzéke – márpedig, aki a Dumafüredtre jön, annak miért ne lenne? –, az jól fog szórakozni rajta.

 

Mi a nagyobb kihívás: egy szál mikrofonnal, egyedül kiállni a közönség elé, vagy másokkal közösen egy jóval feszesebb előadásban szerepelni, ahol sokkal kevesebb lehetőséged van az improvizációra?

 

Mivel tizenhat éve dolgozom színészként egyáltalán nem jelent kihívást másokkal színpadra állni. A társas ökörködés mindig felemelőbb dolog, mint mikor az ember egymagában csinálja. Jó látni a többiek szemében a cinkosságot, hogy tudja mire gondolok, ezért nagyon örülök neki, hogy egy ilyen típusú előadásban vehetek részt.

 

Ezen az előadáson kívül milyen produkciókban veszel még rész a fesztiválon?

 

Janklovics Péter: Július 19-én kezdek a Duma Szvinggel, amiben Kovács András Péter és Illés Feri lesz a partnerem és leszek még a Beugró vs. Dumaszínházban Mogács Dániellel, amit szintén egy igazi közönségkedvenc.

 

Ha lehet ilyet kérdezni, melyik a kedvenced?

 

Janklovics Péter: Mind másért izgalmas és mindegyiket nagyon szeretem, mert mindegyik többszereplős produkció – kedvencet nem tudok mondani… A Duma Szvinget azért, mert zenés, és a zenés produkciókat különösen kedvelem, a Beugrót azért, mert tökéletesen improvizatív és van, hogy a helyszínen tudjuk meg, miről szól a következő jelenet, aminek köszönhetően mi legalább olyan jól szórakozunk, mint a közönség. A Férfiak szexuális világát pedig a kalandos próbafolyamat és a közönségsiker miatt érzem teljesen saját gyermeknek.

 

A Dumafüred Fesztivál azért nem csak munka, egy kicsit csapatépítés, együtt alkotás is..

 

Janklovics Péter: Abszolút így van. Igyekszem is minél több időt a helyszínen tölteni. Szeretem úgy megnézni a kollégákat, hogy nem kell amiatt stresszelnem, hogy utána én következem és erre szinte csak ilyenkor van lehetőségem. Ráadásul itt vagyunk jelen a legnagyobb koncentrátumban és előadás után sem kell sietnünk haza, mint általában egy vidéki fellépés után. Van idő sörözni, beszélgetni, esetleg fürdeni egyet. És hát nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egy iszonyatos nagy buli szokott lenni minden évben.

 

Te mivel ajánlanád a fesztivált az érdeklődőknek?

 

Janklovics Péter: Színes programok, csodálatos idő, Balaton és különböző formájú humoros műsorok a legrövidebb idő alatt, a legnagyobb számban és változatosságban.

 

 

süti beállítások módosítása