Malajziai milliárdos támogatja a római operaházat

Egy milliárdos malajziai vállalkozó, Francis Yeoh egymillió euróval (312 millió forint) támogatja a pénzügyileg nehéz helyzetbe került római operaházat - jelentette be Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.


Az üzletember Luciano Pavarotti és Andrea Bocelli nagy csodálója és már több komolyzenei hangversenyt is finanszírozott hazájában és külföldön. Az Ázsiában és Nagy-Britanniában működő YTL Csoport vezetője a Bloomberg Business szerint Ázsia 25 legbefolyásosabb személyisége közé tartozik. Francis Yeoh most magánrészvényesként csatlakozik a római dalszínház tanácsához.

 

roma opera

 

Saját elmondása szerint ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy a római operaházból a világ egyik vezető színháza váljon - írja a la Repubblica című olasz napilap pénteki száma. Carlo Fuortes intendáns szerint a hozzájárulással több projektet is tudnak majd finanszírozni.

 

A római operaház turbulens időszakot tudhat maga mögött, és mostanában próbál új lendületet venni. Szeptemberben a vezetéssel való viták miatt távozott az intézménytől Riccardo Muti sztárdirigens, majd októberben egy kollektív leépítés keretében a zenekar és a kórus 182 tagját bocsátották el. Ez utóbbi döntést később visszavonták, a muzsikusoknak azonban szerződésmódosítást kellett elfogadniuk: a 2015-ös és 2016-os évekre befagyasztottak sok bónuszt, melyeket csak akkor fizetnek majd ki utólag, ha az operaház újra nyereséges lesz. A módosítással a dalszínház évi 3 millió eurót spórol meg.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása