Több mint 41 ezer nézője volt a szatmárnémeti színháznak

 

Több mint 41 ezer nézője volt a 2014-2015-ös évadban a Szatmárnémeti ÉszakiSzínház Harag György Társulatának, ami enyhe növekedést jelent az előző évadhoz képest - közölte hétfőn az MTI-vel telefonon Bessenyei Gedő István, a társulat művészeti igazgatója.

Az intézmény évadzáró sajtótájékoztatója alkalmából Gedő István elmondta, hogy 14 bemutatójuk, 222 előadásuk volt, amelyeket 41 310 néző látott. Ez enyhe növekedést jelent, ami sikernek számít, hiszen a fennállásuk 60. évfordulóját ünneplő, tavalyi jubileumi évadjuk nézőszámát sikerült túlszárnyalni.

 

Tizenhét féle bérlettípus közül választhattak a nézők, akik összesen 6740 bérletet váltottak. Közülük 1200 óvodás korú bérletes volt - mondta a művészeti igazgató. 169 előadást a székhelyükön játszottak, további 53-at azon kívül, ez utóbbi vendégelőadásokat összesen 9567 néző látta, ami azt jelenti, hogy nézőik csaknem egynegyede tájolás alkalmából látta a társulat előadásait.

 

bessenyei

 

A művészeti igazgató kiemelte, hogy az idén jóval több vendégszereplésük és meghívott előadásuk volt, ugyanis tudatosan próbálták pótolni a Sorompók nélkül elnevezésű fesztivált, amelyet már második éve kénytelenek beláthatatlan időre elhalasztani, mivel - mint mondta - a helyi önkormányzatnak nem tartozik a prioritásai közé ez a rendezvény.

 

A művészeti igazgató aláhúzta, nagy öröm volt vendégül látni a debreceni Csokonai Nemzeti Színházat, amely bérletcsere keretében hét előadást vitt színre Szatmárnémetiben, és megemlítette, hogy a nagyváradi Szigligeti Színház is háromszor vendégszerepelt.

 

A társulat vendégszereplései közül a fesztiválokon való részvételt nevezte a legfontosabbnak a művészeti igazgató. Kiemelte, hogy kétszer is eljutottak Budapestre, ahol a József Attila Színházban és a Thália Színházban mutatták be több produkciójukat.

 

Kiemelte a Babarczy Lászlóval való együttműködésüket, aki a Rokonok című előadást állította színpadra, valamint a Sorin Militaru román rendezővel elkezdett együttműködést, amelyet hosszabb távra terveznek.

 

A szatmárnémeti színház épülete jelenleg felújítás alatt áll. Erről elmondta, hogy a munkálatok jó ütemben haladnak, de a következő évadot is még a Szakszervezetek Művelődési Házában kezdik, mivel a színház leghamarabb csak márciusra készül el, ha a terveknek megfelelően haladnak a munkálatok

 

süti beállítások módosítása