A Sába királynőjével tiszteleg Goldmark Károly előtt a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A 100 éve elhunyt zeneszerző, Goldmark Károly legismertebb operáját, a Sába királynőjét mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon pénteken és vasárnap.

A Sába királynője "egy igazi nagy szerelmi történet, egy nagy mese", amelynek bemutatásával nemcsak a 100 éve elhunyt szerző, Goldmark Károly halálának évfordulójára emlékeznek, hanem az opera 140 évvel ezelőtti, bécsi operában tartott bemutatása előtt is tisztelegnek - mondta el Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.


Kiemelte: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadnak nagyon fontos előadása lesz ez a bemutató, mert "Goldmark személyében egy olyan magyar szerzőről beszélünk, akinek méltó helye van az operairodalomban".


Káel Csaba, az előadás rendezője elmondta, hogy sajnos a művet kevesen ismerik, mert utoljára az 1970-es években játszotta azt a Magyar Állami Operaház. "Ez a mű egy csodálatos romantikus alkotás, amely születésekor tulajdonképpen összegezte a francia nagyoperának a német romantikának és annak az orintalista keleties stílusnak minden jó tulajdonságát, amit annak idején Goldmark beleálmodott" - idézte fel az igazgató.

 

248 saba kiralynoje proba 028

 

A szépséges királynő és bölcs Salamon király kapcsolatának ókori történetét a Magyar Állami Operaház és a Szabad Tér Színház közös produkciójaként német nyelven, magyar felirattal viszik színre. Németh Anikó Manier-jelmezei a szecessziót, Szendrényi Éva látványos díszlete az orientalizmus stílusjegyeit idézi meg.


A főbb szerepeket Kelemen Zoltán, Gál Erika, valamint a néhány napja az Operaház kamaraénekese címmel kitüntetett Sümegi Eszter énekli. Az előadás külföldi sztárvendége a fiatal thai tenor, Nutthaporn Thammathi lesz, aki néhány héttel ezelőtt nagy sikerrel debütált Salamon szerepében Freiburgban.


Káel Csaba szerint a darab arra hívja fel a figyelmet, hogy annak a "terméközönnek" köszönhetően, amelyben a ma embere él, hamis bálványokat kezd imádni, és emiatt sokszor megtagadja önmagát. Erre a problémára hívja fel a figyelmet a darabban Salamon király is, aki arra int, hogy az egyén felelőssége önmagában rendet teremteni.


Bán Teodóra elmondta, hogy a pénteki bemutató napján nyílik meg a Goldmark-kiállítás a margitszigeti Víztorony-udvarban, amely egy héten át várja a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum könyvtárának gyűjteményéből összeállított kamaratárlattal a látogatókat. Emellett a Margitsziget az előadások kezdési és befejezési időpontjához igazított különleges színházi hajójárattal is kedveskedik a vendégeknek.


Az igazgató elmondta továbbá, hogy július 10-én és 12-én két előadással emlékeznek a 120 évvel ezelőtt született Carl Orffra, a szerző két ismert művének bemutatásával. "A Catulli Carmina első alkalommal kerül párban bemutatásra a Carmina Buranaval Hollerung Gábor karmester irányításával, a Budafoki Dohnányi Zenekar és egy 300 fős kórus kíséretében. A színpadon a Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás koreográfiáját adja elő" - részletezte. 

 

Mint mondta, "a Városmajori Szabadtéri Színpadon is dübörög a nyár", hiszen zajlik a Városmajori Színházi Szemle, de számos koncerttel és gyerekszínházzal várják a közönséget.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása