Bélyeget ad ki Németország Pina Bausch emlékére

Alkalmi bélyeggel emlékezik meg a 2009-ben elhunyt Pina Bausch világhírű koreográfusról Németország.

„Bausch óta mást jelent ez a szó: táncolni. Tulajdonképpen a Dudennek ezt jeleznie kéne, v. B., n. B., vor Bausch, nach Bausch, előtt, után.” (Esterházy Péter)

"Amikor 25 évvel ezelőtt először láttam őt táncolni, rabul ejtett és megrendített. Egészen új módon segített megérteni az emberi mozgást, gesztusokat és érzéseket."  (Wim Wenders)

 

A 85 cent névértékű bélyeget a koreográfus születésének 75. évfordulója alkalmából adják ki, szerdától vásárolható meg - közölte a német pénzügyminisztérium.

 

bausch


Bausch a legjelentősebb kortárs koreográfusok egyike volt, társulatával a táncszínház nemzetközi forradalmasítójaként tartják számon. A Solingenben született Bausch 1973 óta a Wuppertali Táncszínház igazgatója volt, ahol 2009. júniusi haláláig 40 darabot mutattak be koreografálásában. A táncot és a színházat vegyítő műveibe integrálta az éneket, a beszédet, a pantomimot és hétköznapi jeleneteket is.


A koreográfus hat évvel ezelőtti halála óta idén először visz a színpadra új darabot a Wuppertali Táncszínház. Az évadot szeptemberben egy háromrészes táncesttel kezdik, amelyet négy nemzetközi koreográfus, Tim Etchells brit író-rendező, Cecilia Bengolea és Francois Chaignaus argentin-francia páros és Theo Clinkhard szintén brit koreográfus dolgoz ki.

 

Pina Bausch születésnapja alkalmából készült összeállításunkat itt érhetik el.

 

süti beállítások módosítása