"A mondataim valahogy groteszkké válnak a színpadon"- Csuja Imre válaszolt

Az Örkény Színház művészét az Origo kérdezte.

 

Az Origo cikkéből:

 

A kérdésre, az ikonikussá vált szerepeknél nem áll-e fenn a veszélye annak, hogy rutinná válnak, Csuja Imre elmondta, erre nagyon odafigyel. "A Portugál (Katona József Színház) 50. előadása körül elkezdett kritikus lenni a rendező, Lukáts Andor. Mondtam neki, hogy ugyanúgy csinálok mindent, ahogy eddig. Azt felelte: nem az érdekli, hogy milyen ügyes vagyok, hanem az, hogy minden este frissen hozzam a szerepet. Ne egy béna reprodukció legyen az alakítás, hanem aznap szüljük meg a szerepet. Így nekünk is sokkal izgalmasabb minden előadás. Nyilván a tévedés kockázata is megvan, de közben a nyitottság és az élénk figyelem is jellemez minket" - mesélte a színész.

 

"Egy színész csak magából dolgozhat. Meg kell keresni a lelkünknek és az agyunknak azt a szeletét, ami pont Polonius vagy épp Übü papa. Az utóbbi mondjuk tényleg speciális eset, mert ott estéről estére ki kell vetkőznöm önmagamból, annyira ordenáré alak. De mindnyájunknak megvan ez a sötét oldala" - tette hozzá.

 

 

Csuja

Fotó: Bielik István - Origo

 

 

"Akármelyik klasszikust vesszük elő, mind ugyanazokról a témákról szól: szerelem, barátság, apa-fiú ellentét, hatalmi alá-fölé rendeltség. Az egész irodalom ezeket taglalja, mert ezek általános érvényű emberi gyarlóságok, vagy épp nagyságok" - fogalmazott az Örkény Színház tagja, aki arról is vallott, hogy a humor állandó elem az alakításaiban. 

 

"Ez nagyon érdekes jelenség, én is csak fokozatosan ébredtem rá, hogy komoly adottságom van ehhez. A legjobban Gombaszögi Ella fogalmazta meg ezt az érzést, amikor kibökte: „Ha én mondok egy mondatot, az emberek nevetnek. Ha ugyanezt Bajor Gizi mondja, sírnak.” A főiskolától kezdve a mai napig tapasztalom, hogy az általam kimondott mondatok valahogy groteszkké és duplafenekűvé válnak. A fene tudja, miért, de ez végigkísért a pályámon" - mondta Csuja Imre.

 

 

Annak kapcsán is nyilatkozott, hogy a Hungary’s Got Talent c. televíziós tehétségkutatóban zsűri feladatot vállalt. " Nem kell a csapból is folyni állandóan, megpróbálom okosan kezelni a médiát, nehogy arról szóljon három év múlva minden újság, hogy Csuja Imre épp fogpiszkálót faragott. (...) Szerintem ez (a műsor) tényleg a tehetségkutatásról szól, amellett persze, hogy közben szórakoztatni is kell a nézőket. Nem szabad elvetni annak a lehetőségét, hogy itt felfedezünk olyanokat, akiknek aztán komoly karrierjük lesz. Bízom benne, hogy sokan ki fognak ragyogni a versenyzők közül" - hangsúlyozta a színész.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása