Véget ért az Armel Opera Festival

A szegedi Varázsfuvola-produkció szereplője, Marlène Assayag és Annelies van Parys Private View című kortárs operája nyerte el a 2015-ös Armel Opera Festival legjobbjainak járó díjakat. Az operafesztivál több darabját Európa kulturális fővárosában is bemutatják.


A zsűri idén a Fesztivál utolsó napján sokáig tanakodott azon, hogy melyik opera idén a Legjobb Produkció és arról, kit válasszanak a Legjobb Előadónak.

 

A legjobb előadó végül Marlène Assayag lett. A francia szoprán az Éj királynője szerepét énekelte és alakította Wolfgang Amadeus Mozart A Varázsfuvola című operájában, Alföldi Róbert rendezésében, a Szegedi Nemzeti Színház produkciójában. A legjobb előadó díja egy saját, egész estés hangverseny a pécsi Kodály Központban, a Pannon Filharmonikus Zenekar kíséretével.

 

Varazsfuvola

 Marlène Assayag

 

Idén az Armel Opera Festival legjobb produkciója a belga Muziektheater Transparant kortárs operája, az Alfred Hitchcock Hátsó ablak című filmjéből készült Private View, Annelies van Parys zeneszerző és Tom Creed rendező munkája.

 

A nemzetközi zsűűri küéöndíját a Pannon Filharmonikusok kapták. A fesztivál történetében már nem először a zsűri különdíjat is kiosztott: a Calais ostroma és a Private View zenei kíséretéért a Pannon Filharmonikusokat részesítették speciális elismerésben.

 

A zsűri elnöke Henry Little, az Egyesült Királyság Nemzeti Opera-Koordinációs Bizottságának elnöke és az Orchestras Live vezérigazgatója, a tagok: Esther Lehoczki, az ARTE programigazgatója; Kjell Englund, a Norrlandsoperan igazgatója és művészeti vezetője; Dieter Kaegi
a svájci Theatre Orchester Biel Solothurn főigazgatója, a Lismore Zenei Fesztivál művészeti igazgatója; Vajda Gergely, klarinétművész, zeneszerző, karmester, az Armel Operafesztivál művészeti igazgatója.

 

A Fesztivál hagyományos ARTE KÖZÖNSÉGDÍJA, amelyet az Arte Concert honlapján való szavazással választ ki a közönség, a Sziget Fesztiválon kerül átadásra augusztusban, az Armel Opera Festival színpadán.

 

armel 35

Private View

 

 

Európa kulturális fővárosában az Armel Operafesztivál darabjai:

 

Európa kulturális fővárosában, a csehországi Pilsenben (Plzen) is bemutatják az Armel Operafesztivál több darabját - erről Vajda Gergely zeneszerző-karmester, a fesztivál művészeti igazgatója beszélt az M1 aktuális csatornán.

 

A Szegedi Nemzeti Színházban a Varázsfuvola, a Private View, valamint a pilseni színház idei egyfelvonásos előadásai és a miskolci színház tavalyi produkciója is műsorra kerül.


Vajda Gergely ismertette: az Armel lényege, hogy fiatal énekeseket lehet megismerni, de a fesztiválon nem csak a nyertesek kapnak lehetőségeket, hanem fiatal énekesek és alkotók, társulatok dolgozhatnak együtt. Emellett az Armel lehetőséget biztosít arra, hogy Magyarországra kerüljenek darabok, amelyeket a közönség másképp nem láthatna itthon, másrészt a fesztivál is bemutatja külföldön a világnak Magyarország mire képes.

 

 

A 2008-ban Szegeden alapított Armel Operaverseny és Fesztivál második alkalommal került megrendezésre Budapesten. A kortárs operákat és klasszikus művek izgalmas feldolgozásait műsorára tűző Fesztivál produkcióit június 29. és július 3. között tekinthette meg a közönség a Thália Színházban. A Fesztivál koncepciójának különlegessége, hogy a bemutatott darabok és azok főszereplői is versenyben állnak egymással. A díjazottakat nemzetközi szakmai zsűri választja ki, de a közönség is szavazhat kedvenc operájára. A darabok nemcsak élőben voltak láthatók-hallhatók, az Arte Concert is közvetítette mind az öt produkciót élőben.

 

Forrás: Armel Opera Festival, MTI

 

 

süti beállítások módosítása