"A mítosz utólag alakult ki" - Dömötör András válaszolt

Idén immár harmadik alkalommal a Jurányi Inkubátorház ad otthont az AlkalMáté Trupp előadásának, amelynek témája ezúttal a rendezővé lett Dömötör András lesz. A fiatal alkotót tartalmi partnerünk, a Fidelio kérdezte.

 

A Fidelio cikkéből:

 

Arra a kérdésre, miért nevezik a 2003-ban végzett Máté-Horvai osztályt  legendásnak, Dömötör András elmesélte, valaki leírta egyszer az interneten, átkerült egy szórólapra, aztán valahogy elterjedt. "Jól esik, ha bárki így gondol ránk, mi inkább öniróniával szoktuk kezelni, amikor elhangzik közöttünk. Az mindenképpen legendássá tehet egy közösséget, hogy tartja a diplomaosztón tett fogadalmát, és a mai napig összetart. Ez még azelőtt kezdődött, mielőtt tendenciává vált, hogy végzős osztályok kényszerből együtt dolgozzannak tovább, hogy társulatot alapítsanak. Nálunk belső igényből, az egymás iránti ragaszkodásból született ez a formáció. (...) Nagyon jó közösség jött össze, szerencsés volt a konstelláció, jól működtek az energiák közöttünk. Nehezen kiszámítható, hogy alakul ki egy ilyen helyzet. De rengeteg mélypontja is volt az osztályunknak, sok rossz vizsgaelőadással. Nem hiszem, hogy amikor a főiskolára jártunk, azt éreztük volna, mi különlegesebbek vagyunk másoknál. A mítosz utólag alakult ki" - fogalmazott a rendező.

 

domotor andras

fotó: Felix Grünschloss, fidelio.hu

 

A munkamódszerről Dömötör András elárulta, tavasszal elkezdenek "találkozgatni", ezek az alkalmak arról is szólnak, hogy megosztják az egymással kapcsolatos új információkat. A bemutató előadást nagyjából tíznapos, intenzív próbaidőszak előzi meg. Ötleteket dobnak be, különböző csoportok félrevonulnak próbálni, majd megnézik egymás jeleneteit és kritikát mondanak. Az előadásokat volt osztályfőnökük, Máté Gábor fogja össze, a legfontosabb döntéseket ő hozza meg. "Nincs az az érzésem, hogy instruálna minket. Ez egy valódi közösség, ahol mindent megbeszélünk, egyenrangúan. Sokunknak töretlen is maradt a kapcsolata vele a Katona József Színházban, vagy nekem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol közösen viszünk egy osztályt" - tette hozzá.

 

Arról, hogy idén ő lesz "a vizsgálat tárgya", Dömötör András így beszélt: "Én ezt egy lehetőségnek látom, amit jól szeretnék használni. Nagyon szeretem ezt a közösséget, sok tagjának fontos a véleménye számomra. Szeretném, ha az előadás az emberi kalandom részévé tudna válni. Remélem, olyan történik velem, ami épít, és akár válaszokat is kapok bizonyos kérdésekre."

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása