Mi a mi? - Az identitás kérdéseiről készít előadást Benkó Bence és Fábián Péter

Az identitás kérdéseiről készít előadást a budapesti, kolozsvári, marosvásárhelyi, nagykárolyi és szabadkai ifjú színészekből összeálló nagykárolyi SPOT független színházi társulat – közölte hétfőn a Maszol.ro erdélyi portál.

A vasárnap kezdődött tíznapos próbafolyamat során az erdélyi és délvidéki színészek a budapesti k2 színház tagjaival közösen készítenek egy olyan produkciót, amellyel a SPOT társulat novemberben részt vesz a Színművészeti Egyetemek és Főiskolák Nemzetközi Fesztiválján. 

 

fabianbenko

 

 A Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében színre kerülő előadás munkacíme Mi a mi?, alcíme pedig: MAGYARázat egy felvonásban. A rendezők közölték, Esterházy Pétertől kölcsönözték a címet, aki a Mi a magyar? kérdésére a: mi a mi? Kérdéssel válaszolt.

 

"Mielőtt elkezdjük kutatni magyarságunk, azt a kérdést kell megválaszolnunk, mi a kérdésfelvetés oka. Mi a mi? Miért van szüksége a magyarságnak, hogy minduntalan saját magyarságát definiálja? Olyan természetes dolognak tűnik, hogy valaki német, angol, cigány, zulu vagy éppen magyar. Vajon a zuluk is kutatják önnön zuluságuk, vagy nekik olyan természetes, hogy zuluk, mint a levegővétel?" - idézte az alkotókat a portál. 

 

A rendezők szerint ritkán adatik meg, hogy erről a kényes témáról magyarországiak és határon túliak közösen gondolkodhassanak. Az pedig még ritkább, hogy a közös gondolkodásra a színház világát képvisel huszonéves fiatalok vállalkoznak.

 

süti beállítások módosítása