A Bánkitón csak most kezdődik az évad - Színházi minifesztivállal vár

Egy ideális világot szeretne bemutatni az idén 7. születésnapját ünneplő Bánkitó Fesztivál, amely a gazdag zenei kínálaton túl mintegy 30 civil szervezet programjaival és tucatnyi színházi előadással várja az érdeklődőket július 16. és 18. között.

 

Milyen lesz az idei fesztivál?:

 

 "Úgy gondoljuk, hogy nagyon sok olyan társadalmi probléma és kihívás van Magyarországon, amelyekkel az embereknek, a fiataloknak érdemes lenne foglalkozni" - mondta Schönberger Ádám fesztiváligazgató az M1 aktuális csatorna  műsorában. Mint hozzátette, a szervezők célja egy olyan informális közeg megteremtése, amely lehetőséget ad az embereknek, hogy interaktív formában vegyenek részt olyan társadalmi problémákkal kapcsolatos vitákban, amelyekkel egyébként nem foglalkoznának év közben.

 

A fesztiváligazgató szerint már a kezdetektől fogva annak bemutatására törekednek, hogy milyen lehetne Magyarország egy ideális állapotában. Ennek jegyében vannak jelen a civil szervezetek - idén több mint harminc - és közösségek is a fesztiválon, amelynek idei közreműködői között van a Kettős Mérce, a Budapest Pride, a Játszóház Projekt, a Magyarhangya, a Migráns Szolidaritás Csoport, a Romakép Műhely és a Transparency International Magyarország.

 

Idén hat zenei színpad, illetve egy hetedik stégszínpad is várja az érdeklődőket: utóbbin a fellépő nagyzenekarok egyes tagjaival lehet majd találkozni. Mint Schönberger Ádám hangsúlyozta, a zenei program összeállításakor arra törekedtek, hogy olyan új és érdekes zenekarokat is meghívjanak, amelyeket különböző fórumokról már ismer a közönség, de a nagy fesztiválok megszokott menetébe nehezebben tudnak bekerülni.

 

Az idei fellépők között lesz az északi színpadon és a tószínpadon a Képzelt Város, Antonia Vai, a VAN filmzenekar, a Péterfy Bori & Love Band, a Mary PopKids, a Sena Live Band, a Margaret Island, a Jónás Vera Experiment, az Akkezdet Phiai, a Middlemist Red, a Bohemian Betyars, a Riddim Colony, Szabó Benedek és a Galaxisok, a Fran Palermo és a Puszi.

 

A fesztiváligazgató szerint idén nagyon gazdag színházi kínálattal, egy komplett színházi minifesztivállal várják az érdeklődőket. A Bánkitó Színházi Fesztivál repertoárjában többek közt független alkotóműhelyek - köztük a PLACCC, a Dollár Papa Gyermekei, a Független Színház, a Tünet Együttes és a Szputnyik Hajózási Társaság - kifejezetten a Bánkitóra készített és a fesztivál tematikájához szabott előadásait láthatják a nézők.

 

Bankito Fesztival archivum 02

 

A fesztivál ajánlója színházi a rendezvényeik elé:

 

Véget ért az évad? A Bánkitón csak most kezdődik el! Hagyományos, kőszínházas, kényelmes és biztonságos, beülök a nézőtérre, majd csak jó lesz típusú előadásra ne számítson senki, a részvétel, a jelenlét, az interaktivitás alapélménye és alkotóeleme a Bánkitón megjelenő színházi műfajú, ám sokszor azok határterületein mozgó és meghatározhatatlan műfajú programoknak. Lesz fórum- és akciószínház, eseményszínház és workshop, interaktív társasjátékok, kísérleti séta, performansz és tánc. A Bánkitó Színházi Fesztivál előadásaiban semmi sem fekete vagy fehér -  a műfajok mellett a szerepek sincsenek kőbe vésve, hogy ki lehet színész és ki nem - bár mindegyik előadásnak megvan a maga saját szabálya. Az értékek, amik közösek, a témák pedig aktuálisak, mert a hétköznapjaink adják hozzá az inputot, legyen szó szolidaritásról vagy diszkriminációról, szerelemről vagy magányról, szegénységről vagy elszigeteltségről. 

 

Légy jelen!

Csukott szemmel is végigmész a Tóparttól a Táborig, azt hiszed, hogy álmodban is megtalálod a sátradig hazafelé vezető utat? Hogy úgy ismered Bánkot, mint a tenyeredet, hát még a veled együttfesztiválozó arcokat? A PLACCC és a Titkos Társulat és a Haverz Trió programjai erre biztosan rácáfolnak.

- Ha kíváncsi vagy Bánkra, a falu történeteire és lakóira kifejezetten fesztiválmentes üzemmódban.→ Placcc : Dinamó: Kísérleti séta

- Ha szívesen vakrandiznál más fesztiválozókkal, az időpontot és a helyszínt előre megkapod.→ Dollár Papa Gyermekei: Closeness* (*A vakrandihoz előzetes regisztráció szükséges!)

- Ha azt szeretnéd, hogy a bánki mező közepén megálljon az idő és a társaságban Kárpáti Péter és alkotótársai is jelen legyen.  → Titkos Társulat és a Haverz trió eseményszínháza

 

Állj bele!

Művészet és aktivizmus, közélet és kultúra - színházi programunkban részt vevő társulatok hozzánk hasonlóan hisznek abban, hogy a művészet jó eszköz lehet a társadalmi problémák közvetítésére. A fesztivál szlogenje - Mindenkinek több oldala van, de legalább 2 - köré építve a társulatok és csoportok a társadalmi felelősségvállalás alternatív módszereiről gondolkodnak és cselekednek. Az előadásokban nincsenek alá-fölérendelt viszonyok, mindegy, hogy ki amatőr és ki profi, a hangsúly a létrehozás folyamatán, az együttléten, a közös gondolkodáson van, amelyre a munkafolyamat végén performatív válaszokat is kaphatunk.

- Ha voltak már kellemes vagy kellemetlen élményeid cigány közösségek tagjaival, ha tennél valamit, azért, hogy ennek az országnak a társadalma összetartóbb legyen, ha részt vennél egy workshopon, aminek egyszeri és megismételhetetlen eredményét a Bánkitó Fesztiválon mutatjátok be. → Független Színház: Tollfosztás workshop és akció* (A workshopon résztvevők munkájából kidolgozott akciót mutatjátok be szombaton. Regisztráció: szinhaz@bankitofesztival.hu)

 

Bankito Fesztival archivum

 

Interaktív társasjátékok, nemcsak színészekkel

- Ha egy órára egy észak-magyarországi kistelepülés lakója szeretnél lenni. Készülj fel, ebben a játék konstruálta valóságban egy órára mindenki szegény lesz! Hogy épp milyen szituációba kerülsz, azt csak a szerencse dönti el.  → Szputnyik Hajózási Társaság – Mentőcsónak Egység: Szociopoly

- Ha szeretnél egy fiktív lakóközösség tagja lenni, ahol a tét az, hogy megépítsétek az ország első kollektív házát. → Tünet Együttes | The Symptoms & Közösségben Élni csoport: Lakjunk jól!

 

Gyerekszínház, főleg felnőtteknek

- Ha fogalmad sincs, mit jelent a fórumszínház, viszont annál jobban érdekel, milyen előadást pattintott össze néhány Borsod megyéből érkező 12-16 éves, 10 nap alatt Horváth Kristóffal és Feuer Yvette-tel. → Bohócok a Láthatáron Csoport: Ifjúsági Fórumszínház Lakon

- A Klauzál téren lakik néhány szuperhős, akik a társadalmi igazságosságért harcolnak. Átlagéletkoruk nem haladja meg a 10 évet. Itt az idő, hogy megismerd őket! → Éjjel-nappal7ker: Roma szuperhősök…

 

Ha színház, akkor a szerelem sem maradhat el

- Ha évközben lemaradtál Parti Nagy leghíresebb drámájáról, ideje bepótolni! Sárbogárdi Jolán kettős élete operától a rapig, mulatóstól a musicalig tart. → HOPPart Társulat: Ibusár-állomás

- Ha részt vennél egy bevállalós órán férfiakról és nőkről → E-Mancik Színházi Manufaktúra

- Ha megfordult már veled a világ, és azt érezted, hogy nem ugyanazt a nyelvet beszéled a másikkal.  → Fórum Társulat: Láthatár

 

Mivel a Bánkitó Színházi Fesztiválon résztvevő csoportok többsége év közben a Trafó Houseban lép fel, ezért ha 2014/2015-ös, vagy 2015/2016-os Trafós bérleted van, akkor a bánkitós napijegyedet június 29. - július 10. között 6000 helyett 5000 forintért veheted meg. Bővebb információk és részletek itt a szinhaz@bankitofesztival.hu e-mailcímen.

 

 

További információkat letölthető programfüzetükben, honlapjukon, Facebook-oldalukon és a Bánkitó Színházi Fesztivál eseményleírásában találhatnak.

A fesztiválra jegyet, bérletett itt válthatnak, a szálláslehetőségekről pedig itt érdeklődhetnek.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása