Csaknem félmilliárdot nyert Gyula a művelődési központ felújítására

Több mint 473 millió forint európai uniós támogatást nyert el Gyula önkormányzata az Erkel Ferenc Művelődési Központ multifunkcionális átalakítására, felújítására – közölte hétfőn sajtótájékoztatón Görgényi Ernő polgármester.

A városvezető kifejtette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma Agóra-pályázatának eredményeként a fejlesztést a város önerő nélkül tudja végrehajtani. Görgényi Ernő elmondta: Békés megye legnagyobb befogadóképességű művelődési központja az 1970-es évek óta – az épületgépészeti részek megújításán és a külső homlokzat szigetelésén kívül – nem esett át jelentős felújításon.

 

gyula


Az egy héten belül elkezdődő beruházás révén új fény- és hangtechnikát szerelnek be, megújul a színpadtechnika és a nézőtér. Az épület tetejére egy kiserőművet telepítenek, amely az intézmény, valamint a szomszédságában lévő, már felújított Vigadó teljes energiaigényének 90 százalékát biztosítja – ismertette a beruházás részleteit Megyeri Sándor, az önkormányzat mérnöki osztályának vezetője.


Kónya István alpolgármester hangsúlyozta: kilenc környező településsel kötöttek együttműködési megállapodást, így csaknem 83 ezer embert tudnak elérni a különböző kulturális programokkal. Hangsúlyozta: a projekt feltétele volt, hogy kialakítsanak egy közművelődési tanácsadói szolgálatot is. 

 

Kovács József országgyűlési képviselő aláhúzta: a kultúra területén megvalósított beruházások is fontosak, ugyanis munkahelyeket őriznek meg, illetve teremtenek. A művelődési központ felújítására a közbeszerzési eljárásokat már lefolytatták, a bútorokat és az informatikai eszközöket helyi vállalkozások szállítják majd, ahogyan a kivitelezési munkálatokat is gyulai cég nyerte el.


A fejlesztés várhatóan november végére fejeződik.


Az Agóra-pályázatot mintegy 1,7 milliárd forintos keretösszeggel írták ki, Gyula mellett Mosonmagyaróvár és Hatvan nyerte el a megpályázott összeget.

 

süti beállítások módosítása