"Munkássága lenyűgöző" - Koltai Tamást idézi az OSZMI

Koltai Tamás emlékének szánt összeállítást az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. 

 

"(...) Mérlegnek, egyenlegnek szánt, két éve megjelent könyvében rablétnek nevezte saját habitusát - nem Pintér Béla Népi rabléte, hanem saját ontológiája okán, a könyv címe: Zsöllyerablét. Mert Koltai összeláncolta magát a színházzal, már-már az élet ellenében, s ez a "másodlagos valóság", ahogy a szemiotikusok mondják, elsődleges lett számára, állította ő is e könyv bevezetőjében.
Benne mintha sosem hullámzott, versenyzett volna élet és színház, ezek a meccsek valahol az elején eldőltek - annak az elején, amiről olyan keveset mesélt, gyerekkorról, forpálódásról, szülőkről, zsidóságról. És sejteni vélem, hogy aki háború alatt született, Budapesten, annak az élethez való kapcsolódása valahogy bizonytalanabb, mert a valóság számára megbízhatatlan. Az ifjú, már első írásaiban is annyira szenvedélyes és valakivel mindig kardozó bíráló (ő a kritikus szót szerette) azt választotta, ami biztos: a műveket.
Ő a cáfolata és" igazolása annak a (Kosztolányinak tulajdonított, bár a Kosztolányi-szakértők által sehol fel nem lelt) közhelynek, hogy "a kritikus fiatal". 73 évesen fiatal és energikus volt, mindig sok dolga, megnézni- és írnivalója akadt. A "kritikus fiatal" azt rejti, hogy az idősödő ember túlságosan megértővé válik, szenvedélye lankad, mindenre tud magyarázatot, felmentést, vagy épp beleun, belekeseredik. Tamás sem testben, sem kritikusi szenvedélyében nem öregedett. Ha bárhol valami érdekesről hallott, hogy két fiatal egy lakásban valami izgalmasat csinált, mindjárt látni akarta. Látni, hogy teljes ke"pe lehessen a magyar színházi életről, és mert minden színházi jóból részesíteni kívánta magát. Sosem fásult bele. (...)" (Tompa Andrea, ÉS)

 

Koltai Kecskemet 1980

1980. Színházi szakemberek találkozója Kecskeméten (Szűcs Miklós Koltai Tamás Beke Sándor)

 

Az OSZMI így emlékezik Koltai Tamásra:

 

Megdöbbenve értesültünk Koltai Tamás kritikus váratlan haláláról.  Az interneten már több nekrológ és megemlékező írás is napvilágot látott, mi pedig  megpróbáltuk összegyűjteni, hogy mi az ami, életművéből különböző gyűjteményeinkben fennmaradt. Tamás elképesztő munkabírásának és szorgalmának, színház iránti elkötelezettségének köszönhetően pillanatokon belül döbbenetes mennyiségű írott anyag került elő – két tetemes oszlopnyi könyv és megszámlálhatatlan kritika – de, mivel kritikusként mindig a színpad másik oldalán foglalt helyet, fényképes, mozgóképes anyagot csak elvétve találtunk. Ezeket szeretnénk önökkel is megosztani.

 

 

Koltai Tamás az elmúlt évtizedek során számos szakmai rendezvényünk meghívott vendége, előadója volt. Az alábbi videón felszólalásaiból egy rövid válogatást készítettünk, melyben Major Tamás játékát és rendezéseit eleveníti fel, felvázolja a magyar színikritika sajátosságait vagy Székely Györgyöt  és Ruszt Józsefet idézi. 

Lenyűgöző az általa jegyezett kötetek száma! Számos kritika és drámaelemzés-gyűjteménye mellett kiemelkedő Peter Brookról és Major Tamásról írott monográfiája is. Sorba rendeztük a könyvtárunkban fellelhető kötetek borítóját és néhány kiragadott könyvrészlettel idézzük meg értő elemzéseit.  

 

      

      

      

      

                            Részlet                                    Részlet

      

                              Részlet                                Részlet                                 Részlet

     

                              Részlet                                     Részlet                             Részlet

 

Adatbázisaink segítségével kísérletet tettünk a számvetésre is. Színházi adatbázisunkban 1964 és 2009 között nem kevesebb mint 1750 magyarországi előadásról írt kritikájáról van adatunk: 212 zenés előadás, 695 magyar darab, 134 Shakespeare, 46 Csehov, 44 Brecht, 34 Molnár Ferenc előadás, 16 Ember tragédiája és a lista hosszan folytatható. Ezekhez hozzá kell még számolni azt a nem kis számú interjút, drámaelemzést és más színházi tárgyú cikket, amelye ebben a nyilvántartásban nem szerepel. És bizonyára a Cikkarchívum mappái még ennél is több katalogizálatlan írást rejtenek. Az OSZMI 2007 óta kizárólag digitális formában gyűjti a színikritikákat, ami egyben azt is lehetővé teszi, hogy könnyebben készítsünk statisztikákat. A Színházi Adattár Cikkek menüpontja alatt Koltai Tamás 877 írása olvasható, melyek 1955 és 2015 között jelentek meg. A legtöbb, 70 cikk 2010-ben jelent meg és átlagban 50 cikket rögzítettünk tőle évadonként. Ez legalább heti egy írást jelent, és a listánk valószínűleg nem teljes.

 

Ha igaz az, amit Tamás egyik szakmai beszélgetésen mondott, hogy minden egyes megtekintett előadásról évtizedekig kézzel írott precíz listát vezetett, akkor egyszer majd ellenőrizni tudjuk ezeknek a számoknak a hitelességét. Nagyon szomorú, hogy ez lista 2015. július 18. után már nem folytatható.

 

 

 

süti beállítások módosítása