Színházi "Disneylandet" hozna létre a Nobel-díjas Dario Fo

Svédországnak akarja felajánlani terjedelmes archívumát Dario Fo olasz drámaíró, az irodalmi Nobel-díj 1997. évi kitüntetettje, hogy egyfajta "színházi Disneylandet" alakítsanak ki belőle.

"Svédország ideális hely lenne az archívum számára. Mindig élveztem a támogatását, fantasztikus fordítókkal és színészekkel dolgoztunk együtt" – mondta a drámaíró a Dagens Nyheter című svéd napilapnak.

 

Dario Fo

 

Dario Fo célja egy interaktív múzeum megnyitása. "Álmom egyfajta színházi Disneyland létrehozása, amelyben a látogatók nézelődhetnek, élhetnek és cselekedhetnek" – magyarázta a 89 éves drámaíró, rendező.

 

Tervét az olasz kulturális szféra nem kimondottan támogatta – jegyezte meg a Dagens Nyheter, hozzátéve, hogy Svédország sem jelentette be eddig hivatalosan, hogy érdekli az elképzelés.

 

A jelenleg egy több mint 400 négyzetméteres helyiséget megtöltő archívum Dario Fo életének és színházi tevékenységét mintegy hatvan évét öleli át részleteiben: szerződések, jegyek, rajzok, de jelmezek és díszletek is megtalálhatók benne.

 

A nonkonformista és a kor szavára hallgató Dario Fo 1969-ben lett világszerte ismert Buffó misztérium című darabjával. A középkori olasz darabok ihlette mű az elnyomottak eposza, hőse, egy vándorénekes a nevetéssel tanít a lázadásra.

 

A Nobel-díj mit sem változtatott az életemen – mondta a drámaíró. "A svéd akadémiától azért kaptam a díjat, amit tettem, és amiért az életemet áldoztam. Ugyanúgy folytattam tovább" – mondta a lapnak.  

 

süti beállítások módosítása