Vidnyánszky filmje és a megújuló cirkuszművészet is helyet kapott Tusnádfürdőn

A szarvassá változott fiú című filmről és a cirkuszművészet újrapozícionálásáról is rendeztek közönségbeszélgetést a 26. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor Magyar Teátrum színházi sátrában.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a Kossuth Rádió helyszíni stúdiójának vendégeként, a szombat reggeli műsorban elmondta, minden lehetőségnek nagyon örül, amikor valahol levetítik a Juhász Ferenc-költeményéből készített filmjét, de a szabadegyetemen különösképp, mivel az alkotás témája és gyökerei a bartóki műből fakadnak, a zeneszerző pedig erről a környékről merített művéhez ihletet.


Hozzátette: a film után folytatott beszélgetés is nagyon jól sikerült, és köszönetet mondott Fekete Péter cirkuszművészetért felelős miniszteri biztosnak, hogy alkalmassá tette a sátrat a film levetítésre.

 

tusvanyos

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI


A szabadegyetem kulturális hátterét a Magyar Teátrum sátor adja, amelynek programkínálatát évek óta Fekete Péter gondozza.
A miniszteri biztos a stúdió vendégeként elmondta, hogy az előadóművészet és a színházművészet ötödik éve van jelen a fesztiválon, és idén két új műfaj, a film és a cirkusz is helyet kapott a kínálatban.


Délutánonként beszélgetéseket rendeztek a sátorban, a délelőtt a gyerekeké, az este a színházi előadásoké volt, az éjszakák pedig bulival teltek - mondta.


"A jó levegőn kívül talán a társadalmi viták a legfontosabbak" - fogalmazott a sátor programjáról a miniszteri biztos, aki azt is elmondta, hogy idén a cirkuszművészet újrapozícionálásáról, a művészeti ágak között betöltött helyéről és a műfaj társadalmi üzeneteiről zajlottak fontos eszmecserék.

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása