"Ácsnak köszönhettem az indulásomat" - Máté Gábor búcsúzik

A szerdán 66 éves korában elhunyt rendezőre emlékezett a Katona József Színház direktora a Vs.hu-n.

 

Máté Gábor búcsúzik Ács Jánostól:

 

"Na, most meg Ács Jani halt meg. Éppen felocsúdni kezdtem Koltai Tamás váratlan halálhíréből, erre fejbe vág engem, minket ez. A Szöveg és zenének, azaz Ácsnak köszönhettem az indulásomat, a Marat-nak talán mindent. Így Ács Janinak.


Öt éve nem láttam, előtte rendszeresen, a Vas utcában, a Színművészeti előtt, mikor leszállt a biciklijéről és kikötötte. Egy pillanatra megálltunk és beszéltünk, folytattuk azt, amit az előző bicikli-kikötésnél hagytunk abba vagy egy-egy rövidnek induló, mégis hosszan tartó telefonbeszélgetésnél félbeszakítottunk. Amikor eltűnt, évekre tűnt el az életemből.

 

acs-janos

Forrás: Kelemen Zoltán Gergely/MTI


Híres ember volt színházi körökben, amatőr vonalon indult, a nevezetes Szegedi JATE színésze volt. „Dicsőséges nagyurak, hát hogy vagytok?” – énekelte elől a Petőfi rockban, ő volt Kőműves Kelemen a nagy erejű Sarkadi-darabban – szintén Paál István rendezésében.

 

Ő a legjobb amatőr színész – mondta róla többször apám, akinek egy zalaszentgróti művészeti táborban bizonytalan eredetű ajtófélfának menése után a homlokán a sebét fertőtlenítette, tisztogatta napokig – de ekkor már túl volt a nagy kaposvári rendezéseken: Esküvő, Szentivánéji álom, Marat. Ezután már dicsekedni lehetett: „apámat az Ács ápolta Zalaszentgróton ”.


Ellenzéki figura volt. Nem politikus alkat. A Marat után nem engedték ki Amerikába. Aztán egy fél év után mégis kiengedték, hátha ott marad. Hazajött. Ellenzéki lett.


Együtt jártunk a főiskolára, ő rendező szakra, Ádám Ottó osztályába. Együtt diplomáztunk 1980-ban.


A legtehetségesebbként számon tartott rendezőszakos hallgató volt, tudni lehetett róla. Így terjedt el. Rejtélyes volt. Kezdeményezni nála nem lehetett. Ő kezdeményezett. Ha érdekelte valaki, közvetlen volt, ha nem, a nevét se tudta. Élő színészek nevével hadilábon állt. Évekkel később – már Kaposváron – Krum Ádámot következetesen Annának szólította. Jó fizikumú volt, dadogott. Mindig ugyanabban a ruhában volt télen. Feltételezem, egy másikban nyáron. Cigaretta, kialvatlanság, borosta, alkohol.

 

(...)

 

Folytatás a Vs.hu-n.

 

süti beállítások módosítása