Tour d’Opera: 200 operarajongó kerékpározta körbe a Tisza-tavat

Több mint kétszázan vágtak neki a második Tour d’Opera kerékpártúrának szombaton, a Tiszafüredről induló, a Tisza-tavat megkerülő 67 kilométeres távon komolyzenei, illetve más kulturális programok várták a résztvevőket.

A túrázókat Szakáll István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte, aki Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert idézve azt mondta: a gyors, praktikus és környezetbarát kerékpár feltalálása jelentős civilizációs lépés volt.

 

A Tour d’Opera pedig azt bizonyítja, hogy kerékpárral a művészet, az opera világát is meg lehet hódítani – fűzte hozzá.

 

Ujvári Imre (Fidesz-KDNP), Tiszafüred polgármestere kiemelte: a város ideális helyszíne a rendezvénynek, ahol „ezt a kiváló zenei műfajt” a Tisza-tó csodálatos élővilágával és az egyre népszerűbb kerékpározással összekötve lehet bemutatni.

 

Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója arról beszélt, hogy a Tisza-tó Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai régiója. 

 

tourdopera

 

Hozzátette: cél, hogy a Tisza-tó egy kalandokat rejtő, izgalmas, a többi turisztikai térségtől jól megkülönböztethető, ismert úti cél legyen.
    

„Mára sikerült a Tisza-tó nevét összekapcsolni az ökoturizmussal, a poroszlói Ökocentrummal, a horgászattal, a fotózással, az ornitológiával és a kerékpározással is” – mondta.

    

Molnár Anita úgy fogalmazott, hogy a Tour d’Operával új turisztikai termék született, amelyben a komolyzene és a kerékpározás iránti igény találkozik.
    

A Tour d’Opera első állomásán, a Tisza Balneum Thermal Hotelben Balázs Anita és Balázsné Tóth Hajnalka csellóművészek előadását hallgathatták meg az utazók, majd Poroszlón Szentpéteri Ildikó hegedűművész filmzenéket ad elő, zongorán Szikora Ilona kíséri.
    

A harmadik helyszínen, Sarudon meglepetésműsor várta a résztvevőket, a Tiszanánához tartozó Dinnyésháton pedig Kovács Eszter Liszt Ferenc-díjas operaénekes mondott köszöntőt. A művésznőtől egy archív felvételt is lejátszottak, közben Bánhidi Petra táncművész performansza volt látható, majd Lőrincz Judit, Mondok Yvette, Balczó Péter és Boncsér Gergely operaénekesek előadása következett.

   

Kiskörén egy művész házaspár teremtette meg a kulturális atmoszférát: a táncművészetet Szitt Melinda balettoktató-koreográfus tánccsoportja, a szolnoki Mozdulat Táncműhely, a képzőművészetet pedig Pogány Gábor Benő szobrászművész képviselte kiállított alkotásaival.
    

Az abádszalóki református templomban Turi Melinda és Somogyi Anita minikoncertje volt hallható, a templom előtt pedig az Abádszalóki Csipkeverők Házának alkotói engedtek betekintést a csipkeverés művészetébe.
    

A túra ezt követő, legnehezebb szakaszán az egri Kurul dobosok csapata biztatta a kerékpárosokat, míg Tiszaderzsen már a Tavirózsa Népdalkör várta a vendégeket. Tiszaszőlősön Bánhidi Petra táncművész 28 tagú tánckarának előadását tekintették meg.
    

A következő állomáson, a Kormorán Kikötőnél a Jazzation acapella kórus lépett fel, a tiszafüredi végállomáson pedig a helyi Extreme Dance Team várta műsorával a Tour d’Opera mezőnyét.

 

süti beállítások módosítása