Az éjszaka csodái és a Tünet az O.Z.O.R.A Fesztiválon

A Tünet Együttes Az éjszaka csodái című vizuális, szürreális előadásával készül az O.Z.O.R.A. Fesztiválra augusztus 9-én. Az azonos című Weöres Sándor vers inspirálta, idén áprilisban bemutatott darab a Tolna megyei zenei fesztiválon a Csámbok Házban lesz látható este hét órától.

Az éjszaka csodái című előadás méltó folytatása az Együttes Nincs ott semmi című 2008-as előadásnak, ahol real-time videotechnika és speciális szenzorok reagáltak a táncosok mozgására, dinamikájára. A szerelmi történettel átitatott táncos darabban egy grafikus és egy videóművész rajzol élőben egy tabletre, képeik pedig tüllre vetítve lépnek interakcióba a táncosokkal. A rendező Szabó Réka.

 

Bár a színlap szerint Tóth Gyula és Mogyoró Pál nevű nézők az előadást díjmenetesen látogathatják, a Fesztiválra nekik is belépőt kell vásárolniuk.

 

Szeptember 22-én azonban a Trafóban már ingyenesen tekinthetik meg az előadást, személyigazolványuk felmutatásával.

 

Ejszaka 37 kicsi

 

Ajánló az előadás elé:

 

Volt már veled olyan, hogy átvirrasztottál valakivel kettesben egy éjszakát, de nem történt „semmi” köztetek? És reggelre mégis megváltozott bennetek a világ?

A rajzoló lány és a fiú újrateremti ezt az egymást-bámulós, álomszerű fura micsodát.

Az előadást Weöres Sándor címadó verse inspirálta. A látomásvers világa szabad, csapongó, szabálytalan, és mint Weöres költészete nagyon gyakran – korhatár nélküli. Az előadás ezt a nyelvezetet teremti újra a színpadon Mezei Ildikó és Taskovics Éva képzőművészek festményeivel, grafikáival és animációival.

Samu Bence 2007 óta fejleszti az Animata nevű software-t, amely életre tudja kelteni a színpadon rajzoló lány által létrehozott tárgyakat, figurákat. A kivetített világ és a táncosok egészen különös, szürreális viszonyba kerülnek ezáltal – a vonalak megszemélyesednek, interakcióba lépnek az élő szereplőkkel. Összemosódik a valóság és a képzelet, folyamatosan átírják egymást, aztán

 „Jön a söprőgép tompa morajjal, mögötte a hajnal fut lobogó szőke hajjal,

csörömpöl a reggel, száll a fény... és az éji tág csodát, ezt a fura micsodát ketten láttuk:

te meg én.

 

Ejszaka 68 kicsi

 

Rendező-koreográfus: Szabó Réka Rendező

munkatársa: Czakó Máté

Szereplők és alkotótársak: Furulyás Dóra, Szász Dániel, Mezei Ildikó

Látvány/Visual design: Mezei Ildikó, Taskovics Éva, Samu Bence

Fény és tér: Szirtes Attila

Kosztüm: Szűcs Edit

Zeneszerző G. Szabó Hunor
Zenészek: Csizmás András, Fenyvesi Márton, G. Szabó Hunor

Külön köszönet: Gőz István

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

süti beállítások módosítása