A szőke ciklon - Főszerepben Földes Eszter és Őze Áron

Rejtő Jenő születésének 115. évfordulója alkalmából Szente Vajk rendezésében, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Művészetek Háza Gödöllő és Játékszín koprodukciójában mutatják be A szőke ciklon című darabot Földes Eszter és Őze Áron főszereplésével.

3

Fotók: Schumy Csaba

 

A komédia további szerepeit Szerednyey Béla, Józsa Imre és Csonka András alakítják: ők keresik a Buddha-szoborba rejtett gyémántot izgalmas kalandok és titkok közepette.

 

2

 

Ajánló az előadás elé:

 

A rendezői koncepció egy közismert csapdát kerül majd ki, miszerint színpadi adaptációkban elvesznek Rejtő ragyogó narrációi. Tudvalevő, hogy a híres író a regényeit a gépíró kisasszonyok lakásán mondta tollba, illetve gépre. Ezt a legendát lovagolja meg a koncepció, hiszen az előadás maga is megjeleníti a fent említett körülményeket. Ezúttal Rejtő nehezített pályán mozog, hiszen a gépíró hölgy két perccel ezelőtt költözött be a lakásába, ezért még a helyszínen tartózkodik a költöztető, a zongorahangoló, az apa, sőt, még a szomszéd is láb alatt van, Rejtőt szorítja az idő és a jelenlévők bevonásával alkotja meg a történetet. Az előadásban hol Rejtő mesél, hol pedig a szereplők játsszák el a fordulatos történetet, melyhez természetesen zene is társul.

 

4

 

Részlet a design.hu interjújából Szente Vajk rendezővel:

 

Miért határoz úgy egy magyar színész-rendező, hogy filmsikereket állít színpadra?

Az első, hogy jó történeteket mindenféle műfajjal megkóstoltatni, kipróbálni, izgalmas dolog. A második, hogy a mostani világtrendek szerint, például Amerikában nagyon sok filmből készítenek színpadi vagy musical adaptációt. Mivel a mi színházunk erőteljesen jelen van a zenés-színjátszás területén, ezért elgondolkoztunk ezen, és megnéztük, hogy működne ez magyar történetekkel is. És itt jön a válasz harmadik része, hogy működik, mert a magyar emberek szeretik, leginkább a magyar történetekkel tudunk azonosulni. Mindemellett pedig jó magyar szavakból, magyar szavakat csinálni.

Túl azon, hogy a Madách Színház a zászlóshajója a Broadway musicalek hazai bemutatásának, nagyon fontos feladatunk az is, hogy magyar darabokat állítsunk színpadra. Ez kétféleképpen lehetséges. Az egyik, hogy írunk saját darabokat, tesszük is, például a Csoportterápia. Közben pedig adaptálunk forgatókönyvekből vagy régi darabokból. Tervünkben volt, hogy Molnár Ferencet is színpadra állítjuk, de végül azért nem csináltunk belőle musicalt, mert olvastuk-olvastuk, és úgy volt jó, ahogyan volt. Fel kellett ismernünk azt, hogy így csodálatos és van pár dalhely benne. Azt is meg kell érezni, hogy melyik történetben szól a zene, és melyikben nem. A Poligamy esetében nagyon átírtuk a forgatókönyvet a színház törvényei alapján, de közben az egész nagyon adta magát, könnyű volt kitalálni, hogy hol szól a zene, hol van az, ahová dal kell.

(...)
 
7
 

Éppen most rendezel egy Rejtő-darabot, a Szőke ciklont. Rejtő emblematikusan áll ellen akár a filmre, akár színpadra állíthatóságnak. Milyen megoldással kísérleteztél?

Ha nem is az anyatejjel, de nagyon korán szívtam magamba Rejtőt. Édesapám nagyon okos ember, Rejtőt olvasott fel nekünk esténként. Mesék helyett mi Rejtőt hallgattunk, 8-9 évesen. Ott vinnyogtunk, csak az volt vele a probléma, hogy nehezen aludtunk el. Nekem akkor kezdődött ez a Rejtő-őrületem.

Ha az embernek eltelik huszonvalahány nyara Rejtővel, valamit vissza akar adni ebből. Ha esténként 300 vagy az újszegedi színpadon 1200 ember Rejtő Jenővel találkozik majd augusztusban, akkor én nagyon boldog leszek. Aztán, ha a következő héten vesz egy Rejtő-regényt, mert tetszett neki, akkor szerintem a kultúrának pont azt a szeletét csináljuk, amiért érdemes színházzal foglalkozni, mert közvetítjük a kultúrát. Visszatérve a Szőke ciklonra én azt találtam ki, hogy Rejtő gépelteti a regényét (ez egy igaz történet, mindig gépeltette a regényeit) és elmegy egy gépírónőhöz, aki éppen most költözött be egy lakásába, ott van az apukája, a költöztetőember, a szomszéd átjár és ott van a zongorahangoló, aki természetesen az előadás zenéjét fogja biztosítani. Rejtő mivel rettentően rohan, mert még aznap este le kell adnia a regényét, ezért gyorsan elkezdi megfogalmazni, őket pedig beszippantja Rejtő elbeszélése és eljátsszák a történetet. A teljes interjút itt olvashatja.

 

9

 

A szőke ciklon

 

Írta: Rejtő Jenő
Színpadra alkalmazta és rendezte: Szente Vajk
 
Szereplők:
Földes Eszter 
Őze Áron 
Józsa Imre 
Szerednyey Béla 
Csonka András
 
Díszlet, jelmez: Kovács Yvette Alida
Ügyelő: Kabódi Szilvia
Súgó: Sajben Anita
Rendezőasszisztens: Petyi János
 
8
 

Előadás időpontok:

 

SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK - ÚJSZEGEDI SZABADTÉRI SZÍNPAD

augusztus 14. (péntek) 21:00 

augusztus 15. (szombat) 21:00 

 

SZENTENDREI TEÁTRUM ÉS NYÁR

augusztus 21. (péntek) 20:00

 

JÁTÉKSZÍN

szeptember 25. (péntek) 20:30

október 1. (csütörtök) 19:00   

október 21. (szerda) 20:00   

 

süti beállítások módosítása