"Nincs rajtunk nyomás" - Nagy Viktor válaszolt

A tíz éve indult balatonföldvári Kultkikötő vezetőjét, Nagy Viktor színészt az Origo kérdezte.


Az Origo cikkéből:

 

"Nincsenek illúzióim: tény, hogy feladatunk a városban töltött vendégéjszakák számának növelése. De kutya kötelességünk, hogy minél több olyasmit is csináljunk, ami nem erről szól: muszáj támogatnunk a függetleneket, muszáj befogadnunk a fiatal alkotókat" - szögezte le Nagy Viktor. Hozzátette: az elején annyi volt csak biztos, hogy nem akarnak repertoárszínházként működni, minden előadás csak egy este legyen látható, mintha minden este premier lenne. 

 

A programsorozat ügyvezetője elmondta, jönnek olyan előadások is, amelyekben akadnak aktuálpolitikai utalások, például Mohácsi János bemutatói. "Én azt a nézőt is szeretem – volt ilyen –, aki felháborodva kiviharzik, és azt mondja, hogy soha többet be nem teszi ide a lábát. A határainkat, amiket magunknak szabtunk, állandóan át kell hágnunk. Attól, hogy ez a hely olyan, mint egy ékszerdoboz, nekünk nem kell úgy viselkednünk benne" - fogalmazott Nagy Viktor.

 

nagy-viktor-kultkikoto

 

"Tíz évvel ezelőtt független polgármester asszonya volt Balatonföldvárnak, ma pedig egy Fidesz–KDNP-s polgármestere. Szívesen árnyalnám a képet, de nem tudom: mindenféle szépítés nélkül az történt, hogy akkor a polgármesterasszonynak csillogott a szeme az ötlettől, mert azonnal megérezte, hogy ha itt nyári színházat csinálunk, ráadásul kaposvári gyökerekkel, az a városnak csak jó lehet.
Nem nézte, hogy a vendégek a jobboldali vagy a baloldali ajtón jönnek-e be, mivel csak egy bejárat van, és a nézők általában ugyanabba az irányba is néznek az előadások alatt. És ugyanez igaz a jelenlegi polgármesterre is. Nincs rajtunk nyomás, szóba sem jön, hogy beleszólnának abba, milyen produkciók jöhetnek és milyenek nem – és ez nem csak begyakorolt duma. Egyszerűen arról van szó, hogy a belföldi turisták tényleg a Kultkikötőhöz igazítják a nyaralásukat, így a szállásadók már karácsonykor azt kérdezik tőlünk, hogy mi lesz a nyári program. És ha ez így van, az minden városvezetésnek csak a javára válhat. (...) A polgármester nem olyankor jön hozzánk, ha le akarja fotóztatni magát valamelyik színésszel, hanem akkor, ha érdekli egy előadás, de olyankor sem kampányol. Úgyis tudja, hogy a jó vagy a rossz visszajelzések előbb-utóbb úgyis visszajutnának hozzá. Ez tényleg ritka dolog. Hogy valami kevésbé jót is mondjak: azért az itt is igaz, hogy idén sokkal kevesebb pénzt kaptunk a pályázatokon – ez viszont nem érdekel, ezért nem fogom rájuk borítani az asztalt" - mesélte Nagy Viktor.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása