Koronázási Szertartásjáték - Hétfőn megkezdték a próbákat

Hétfőn tartották a 2015-ös Koronázási Szertartásjáték első próbáját a Vörösmarty Színházban. Ebből az alkalomból Szikora János rendező az idei előadás újdonságairól beszélt - számolt be a szekesfehervar.hu.

 

Augusztus 15-én és 16-án tartják a harmadik Koronázási szertartásjáték bemutatóját a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika romjai fölött. Az idei előadás színházszerűbb és drámaibb lesz, mint az eddigiek. Az első próba előtt Szikora János rendező elmondta: a szertartásjáték szellemileg három pilléren nyugszik. Az első a koronázás, mint szertartás megidézése, a második a Nagyboldogasszony Bazilika virtuális felépítése, a harmadik pedig az aktuális királyok alakjának megidézése.

 

szikora

Fotó: szekesfehervar.hu

 

"Boldogok és büszkék voltunk arra, hogy egy alapos kutatómunka alapján előttünk volt a kép, hogyan is zajlott a koronázás, mint szertartás a középkorban. A szertartásjáték tulajdonképpen egy szentmise volt és a szentmise formája pedig magából a püspökszentelő liturgiából fakadt, ezt változtatták meg oly módon, hogy ez csakis a királyra legyen érvényes. Számunkra minden egyes mozzanat érdekes volt, úgy gondoltuk, hogy mindkét szertartásban megmutatjuk, elmagyarázzuk, mi miért van. Ezúttal továbblépünk. Most nem magyarázzuk el, mi szimbólumrendszer mögöttes értelme, azért, mert maga a koronázás, mint szertartás ezúttal egy kicsit háttérbe szorul, hogy átadja a helyét két másik fontos mozzanatnak, ez pedig a templom virtuális felépítése illetve az aktuális király személyének megidézése” – mesélte az előadás rendezője.

 

Szikora János Könyves Kálmán személyiségéről és életéről is beszélt. „Könyves Kálmánnak hívjuk, ám valójában, miután fejére került a korona, többet ült a ló nyergében, mint az íróasztalnál. Szent Lászlóról tudjuk, hogy harcias vitéz volt. Könyves Kálmánról nem tudjuk ezt, mégis olyan haditetteket hajtott végre, ami még Lászlónak sem sikerült. Csatát csatára halmozott, uralkodása alá vonta az egész dalmát tengerpartot, küzdött az oroszokkal, az országon átvonuló és az országot pusztító keresztes hadakkal” – számolt be a rendező.

 

Forrás: szekesfehervar.hu

 

süti beállítások módosítása