Nem szerepeltet többé elefántokat a svájci nemzeti cirkusz

 

Majdnem 100 éves családi hagyományt számol fel a Knie svájci nemzeti cirkusz azzal, hogy jövő évtől nem szerepeltet elefántokat produkcióiban.

    

Az ormányosok az 1920-as évek óta jelentették a cirkusz védjegyét, kivonásuknak állítólag nincs köze az állatvédők követeléseihez, az intézmény a jövőben a tenyésztésre koncentrál nemrég nyílt elefántparkjában. 
    

A cirkusz döntése nincs összefüggésben az állatvédő egyesületek által megfogalmazott gyakori kritikákkal, "nem hagyjuk, hogy aktivisták diktáljanak nekünk" - mondta Franco Knie cirkuszigazgató.
    

"Mindig is elkötelezettek voltunk a tekintetben, hogy jó körülmények között tartsuk az állatokat" - jelentette ki az igazgató, hozzátéve, hogy az ormányosok számára éjszaka és nappal is folyamatos felügyeletet biztosítottak.


Franco Knie

    

A PSA svájci állatvédő szervezet is egyetért azzal, hogy a cirkusz mindent megtett azért, hogy a legjobb körülményeket biztosítsa az állatok számára. Az elefántok kényelme az előadások közben azonban messze elmaradt az optimálistól, ezért üdvözli az egyesület a cirkusz vezetőségének döntését.
    

Júniusban és júliusban három idős cirkuszi nőstény elefánt halt meg, a Le Temps nevű napilap szerint "a rendkívüli kánikula gyengítette le az állatokat."
    

Az öt megmaradt elefántot a Zürich melletti Rapperswilbe költöztetik a cirkusz 1962-ben gyerekeknek alapított állatkertjébe, amely több mint 400 jószágnak ad otthont, közülük sokan a cirkuszi mutatványokból öregedtek ki.
    

A rappersvili állatkertben tavasszal avattak fel az ormányosok számára egy új nagy parkot, ahova nemrég egy elefántbikát hoztak a lengyelországi Katowice állatkertjéből. A cirkusz közleménye szerint a cél egy "szaporodásképes és működő anyaközpontú elefántcsoport létrehozása". 
    

Franco Knie szerint nehéz volt meghozni a döntést, családon belül "érzelmektől túlfűtött" és hosszú vitát folytattak. Bizonyos szempontból az állatok családtagok voltak - hangsúlyozta Knie, aki az elefántokkal együtt nőtt fel.

 

süti beállítások módosítása