Elkezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok

Szent István emlékjelét ábrázolja Székesfehérvár belvárosának új térdíszítménye, amelyet a Székesfehérvári Királyi Napok megnyitásakor lepleztek le pénteken.

Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, hogy az emlékjelet egyfajta ajándékként adják a városnak, amely "egyértelművé teszi azt, hogy Székesfehérvár a nemzet történelmi fővárosa, az itt élők pedig Szent István városában élhetnek”. A Fő téren található alkotást egy helyi manufaktúra készítette, felirata latinul látható, magyar jelentése: István úr a kiváló király jele.

Székesfehérvár meghívására az idei rendezvénysorozat vendége Kaposvár városa.

 

kiralyi 1

Fotó: vorosmartyszinhaz.hu


A somogyi megyeszékely polgármestere, Szita Károly tréfásan megjegyezte: meglepte a meghívás, hiszen Koppány földjéről érkezett Szent István városába, de felnégyelés helyett szíves fogadtatás várta. A városvezető szerint augusztus 20-a a nemzet legnagyobb ünnepe, Szent István pedig mindenkié, de Székesfehérvárnak kell felelevenítenie azokat a csodákat, amiket az államalapító király tett. A politikus szerint az egykori koronázó város ma is az, ami egykor volt, ami annak köszönhető, hogy lakói ápolják ezt az örökséget.

 

A megnyitóünnepséget megelőzően Király és városa címmel tudományos konferenciát rendeztek a városházán, majd megnyitották a Nemzeti Emlékhelyen található osszáriumot. A körmenetet és a fogadalmi szentmisét, majd a megnyitót követően Cser-Palkovics András és Szita Károly felkapcsolták a Fény utcát: a belvárosi épületek falaira vetítve Könyves Kálmán élete elevenedik meg.

 

kiralyi 2

Fotó: vorosmartyszinhaz.hu


A rendezvénysorozat keretében, augusztus 15-17. között rendezik meg a Koronázási Ünnepi Játékokat, amely hagyományőrző és kézműves programokat, középkori piacot is kínál. Nagy látványosságai lesznek az óriásbábok, amelyek a város több pontján láthatók majd.


A Koronázási Ünnepi Játékok egyik fénypontjaként megrendezett Koronázási szertartásjátékon is Könyves Kálmán legendája kel életre augusztus 15-én és 16-án 21 órakor a Koronázó téren, a Nemzeti Emlékhelyen. A főszereplők Egyed Attila, Száraz Dénes, Blaskó Péter, Mihályi Győző, Tűzkő Sándor, Lábodi Ádám, Törőcsik Franciska és Kerkay Rita, a produkcióban közreműködik a Szabad Színház, valamint egy egyesített kórus és tánckar. A Koronázási szertartásjáték rendezője a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János.

 

kiralyi 3

Fotó: vorosmartyszinhaz.hu


A programsorozat másik fénypontja várhatóan a Musica Sacra lesz augusztus 18-án, ahol Giacomo Puccini egyházzenei alkotásait hallhatja a közönség Carlo Ponti Jr. vezényletével, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, valamint az egyesített, több mint 200 tagú kórus részvételével, illetve Kálmándi Mihály és László Boldizsár szólóival.


A Székesfehérvári Királyi Napok keretében rendezik meg a III. Fricsay Richárd regionális katonazenekari fesztivált, a 24. Öreghegyi mulatságot és augusztus 19-23. között a XX. Nemzetközi Néptáncfesztivált.


A programokat könnyűzenei koncertek is színesítik esténként: Caramel, Polyák Lilla és Homonnay Zsolt, Ferenczi György és a Rackajam, a Budapest Jazz Orchestra, Geszti Péter és a Gringosztár lép fel.


Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása