Ünnepre hangol az Esztergomi Várszínház

A Szent István ünnepe alkalmából a bazilika előtt felállított nagyszínpadon augusztus 18-án az ExperiDance lép fel A fergeteges - A királyné, a gróf és a cigánylány című zenés táncelőadással, majd másnap a Ghymes együttes Szerelmes szabadság című koncertjét láthatják a nézők.

IMG 5964

 

Az Esztergomi Várszínház ajánlója:

 

Társulatok, produkciók, programsorozatok különleges jubileumát köszöntötte az Esztergomi Várszínház a 27. szezonjában, amely július 3-án kezdődött és a jövő héten ér véget. Az Évfordulók Évadának zárásaként a bazilika előtt a fennállásnak 15. évfordulóját ünneplő ExperiDance lép fel augusztus 18-án (kedden) este kilenckor.

 

Az együttes a magyar néptáncművészetet és a mai modern táncirányzatok elemeit vegyíti. Az Esztergomban vendégszereplő előadásban közreműködnek a 100 tagú cigányzenekar szólistái. Érdekesség, hogy a zenekar is jubilálhat Esztergomban, hiszen épp 30 esztendeje határoztak arról, hogy megalakulnak, s tavaly óta nemzeti kinccsé váltak.

 

 kiralyi 3

 

A várszínházi évadot szintén a bazilika előtt a Ghymes együttes Szerelmes szabadság című koncertje zárja augusztus 19-én (szerdán) fél tízkor Az esten közreműködik Horányi Juli énekesnő. A Ghymes együttes 1983-ban Szarka Gyula vezetésével alakult Nyitrán olyan zenészekből, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes (régi írással Ghymes) községben rendezett ifjúsági táborban tartották, innen ered a Ghymes név, amit 1984-ben vett fel a zenekar. Dalaikra a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága. Ezt egészíti ki Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.

 

Forrás: Esztergomi Várszínház

 

süti beállítások módosítása