Debrecenben rendezik az Országos Színházi Évadnyitót

A Csokonai Színház a 2015/16-os évadban ünnepli fennállásának 150 éves évfordulóját.

Több ideiglenes játszóhely, viszontagságos körülmények után 1865. október 7-én nyitotta meg kapuit a Szkalnitzky Antal építész tervei alapján készült Kossuth utcai épület. A megnyitóra Jókai Mór írt Prológot, melyet felesége, Laborfalvi Róza, a Nemzeti Színház művésznője szavalt el, aki ezen az ünnepélyes esten Gertrudist játszotta a Bánk bán díszelőadásában.

 

okonai

 

Jókai Mór Prológja is elhangzik a Csokonai Színház Szép estéket, Magyarország! című országos színházi évadnyitó gálaestjén, amellyel kezdetét veszi az ünnepi évad. Az augusztus 29-én 17 órától kezdődő esemény nem csupán a teátrum másfél évszázadának kiemelkedő korszakait, neves igazgatóinak és színművészeinek emlékét idézi meg, hanem ízelítőt kínál a jubileumi évad műsorából és helyet ad a szakma rangos kitüntetése, a Kaszás Attila-díj átadó ünnepségének is.

 

Az évadnyitó gálaestet Dr. Papp László, Debrecen polgármestere nyitja meg, majd Hoppál Péter államtitkár és Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója köszönti a vendégeket.

 

Azt est résztvevői a 2015/16-os jubileumi évad programjából is láthatnak részleteket, így a Rómeó és Júlia, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak, a Szerelmi bájital és a Made in Hungária egy-egy jelenetét, míg a színháztörténet fontos eseményeire versekkel, monológokkal emlékeznek.

 

A gálaesten bemutatkoznak a társulat új tagjai is.

 

A Kaszás Attila-díj három jelöltjét kisfilmek és rövid beszélgetések révén ismerhetik meg a nézők, majd az idei nyertes az országos színházi évadnyitó végén veheti át a díjat, mely a szakmai és emberi elismerésen túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja.

 

 

süti beállítások módosítása