13 színészhallgató kezdi meg gyakorlatát a Vörösmarty Színháznál

A Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének 13 elsőéves hallgatója kap gyakorlati képzést a Vörösmarty Színházban szeptembertől - közölték az intézmények vezetői Székesfehérváron a Pelikán Kamaraszínházban. A hétfői sajtótájékoztató után Szikora János évadnyitót is tartott.

Mi hangzott el a sajtótájékoztatón?:

 

Vidnyánszky Attila, a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese, a Nemzeti Színház vezetője kiemelte: az országosan egyedülálló kezdeményezés célja az volt, hogy a képzés világát közelebb hozzák a színházakhoz. Ennek eredményeként a Kaposvári Egyetem elsőéves hallgatói szeptembertől kéthetes ciklusokban az elméleti képzést Kaposváron, míg a gyakorlati képzést a Vörösmarty Színházban kapják.

    

Vidnyánszky Attila úgy fogalmazott, a székesfehérvári színház az ország egyik legizgalmasabb műhelye, tele ambíciókkal, ezért külön öröm, hogy egy ilyen komoly tervekkel és eredményekkel rendelkező teátrumba kerülnek a fiatalok gyakorlati képzésre.
    

kaposvariegy1

A sajtótájékoztató résztvevői

 

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a kezdeményezést a műszaki területen megvalósuló duális képzéshez hasonlította, mely az Óbudai és a Corvinus egyetemek által már jelen van a városban. Hozzátette, a Kaposvári Egyetem és a Vörösmarty Színház együttműködésével már a humán területen is megmutathatja magát a Székesfehérvár, emellett a képzéssel a színház szakmai jövőjét is biztosíthatják.
    

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója hangsúlyozta, hogy az utánpótlás-nevelés nem újdonság a színházi szakmában: így jöttek létre a színházak mellett stúdiók Kaposváron Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, de ezek nem felsőfokú oktatási célokkal, hanem a gyakorlati képzés ambíciójával. Hozzátette, a Kaposvári Egyetem a Nemzeti Színházzal és a veszprémi színházzal együttműködve is nevelt már színészutánpótlást. Mint mondta, az azonban egyedülálló, első kísérleti próbálkozás, hogy a gyakorlati képzés helyszínét, kereteit és tanári karát is egy konkrét színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház adja.
    

Az igazgató külön felhívta a figyelmet az első találkozásnak helyt adó Pelikán Kamaraszínházra, amelyet a fiatalok színházává szeretnék tenni. Ezért itt a középiskolások beavatószínházi programokon az oktatáshoz szervesen kapcsolódó és a társulat műsorán levő színielőadások keresztmetszeteit ismerhetik meg. A tervek szerint a későbbiekben gyakorlaton levő hallgatók is önálló előadásokat hoznak majd létre itt.

 

 

Szinhazi evadnyito-0144

Cser-Palkovics András díjat ad át Keller Jánosnak, fotó: Simon Erika    

 

 

Jubileumi évadra készül a Vörösmarty Színház:

 

Hétfőn délelőtt hivatalosan kezdetét vette a Vörösmarty Színház 2015/2016-os évada.

 

Az évadnyitó társulati ülést díjátadás keretezte: dr. Szikora János igazgató köszöntése után Varga Mária színművésznő Pro Theatro Civitatis Albae Regalis-díjat vehetett át dr. Cser-Palkovics András polgármester úrtól, aki az évadnyitó zárásaként Keller János munkáját Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel jutalmazta.

 

Huszadik évadát kezdi a Vörösmarty Színház önálló társulata − dr. Szikora János igazgató köszöntőjében kiemelte, hogy a színház léte és jövője köré épülő kérdéskörökben fontos választ találnunk arra, mit jelent a társulati lét. Elmondta, hogy az 1995-ben tíz lelkes színésszel megalakult székesfehérvári kompánia jövőt és reményt látott abban, hogy ez a város értékeli majd munkájukat, és a színház alapvető fontosságú kulturális színhellyé válik. Ez a remény beigazolódott, ahogyan az is, hogy a társulat mint forma a generációs sokszínűségével, a változó életkorok gazdagságával maradandó értékeket képes létrehozni.

 

vorosmartytarsulat

A társulat

 

A társulati ülésen dr. Cser-Palkovics András polgármester Varga Mária színművésznőnek adta át Székesfehérvár Önkormányzata elismerését, a Pro Theatro Civitatis Albae Regalis-díjat. Hargitai Iván laudációjában kiemelte, hogy a Vörösmarty Gyűrűvel is elismert, Jászai Mari-díjas színésznő „nagyon szereti hivatását, a kortársakat és a fiatal kollégákat, a színház világának inspiráló lüktetését.”

 

Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vehetett át Keller János a székesfehérvári színházban való tizenöt éves munkája jutalmaként.

A 2015/2016-os évad azért is jelentős a színház életében, mert ősztől a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének most induló színészosztálya számára a gyakorlati képzést a színház művészei biztosítják majd.

 

Szinhazi evadnyito-0062

Varga Mária díjat vesz át, fotó: Simon Erika

 

Dr. Szikora János megjegyezte, hogy a tizenhárom színészhallgató a jubiláló társulat születésnapi ajándéka, ugyanis a Kaposvári Egyetemmel való együttműködés szerint a Pelikán Kamaraszínházban zajlik majd a gyakorlati képzésük, amely többek között abban segít, hogy megtanulják, hogyan kell a színházi struktúrában mozogni.

 

Az igazgató úr kérésére a hallgatók egyenként bemutatkoztak, a színészosztály tagjai: Bölkény Balázs, Cseke Lilla Csenge, Gombó Viola Lotti, Hermányi Mariann, Karácsony Gergely, Kisari Zalán, Kocsis Gábor, Kovács Anna Eszter, Kovács Sándor József, Péteri Lilla, Szász Júlia, Szurcsík Ádám, Varga Máté.

 

A Vörösmarty Színház társulata három új művésszel bővült, Kerkay Rita színésznővel, illetve Tóth Ildikó és Nagy Péter több vendégszereplés után immár állandó tagokká váltak.

 

Dr. Szikora János röviden felvázolta a jubileumi évad műsortervét, amelyet azzal a szándékkal nyújt át a közönségnek, hogy minél több ember megtalálja a számára tetsző előadásokat.

 

kaposvarihallgatok

A kaposvári színészhallgatók

 

A Nagyszínház első bemutatója a Csókos asszony lesz, Hargitai Iván rendezésében; ezzel párhuzamosan zajlanak a Terrorizmus próbái, melyet Bagó Bertalan rendez. Műsorra kerül a Tizenkét dühös ember (rendezője Cserhalmi György), melynek májusban volt egy zártkörű bemutatója. Bagó Bertalan rendezésében láthatjuk a Velencei kalmárt, a Shakespeare-ciklus folytatásaként. Horváth Csaba a Kakukkfészek című drámai komédiát állítja színpadra, Hargitai Iván a Szutyok című Pintér Béla-darabot rendezi. A Nagyszínház további előadásai: Augusztus Oklahomában, melyet Szikora János rendez; Balfácánt vacsorára!; Gombóc Artúr, a nagy utazó, mely a Játékszín és a Vörösmarty Színház közös produkciója; Mozdulatlan legendák, az Alba Regia Táncegyüttessel koprodukcióban; Abigél, a budapesti Operettszínházzal koprodukcióban. A Pelikán Kamaraszínházban a Művészet, Szabó K. István rendezésében; a János Vitéz, Matuz János rendezésében; továbbá a Szekrénymesék, a Ziránó Színház előadásában és a Pulcinella kertészkedik című előadások láthatóak majd.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása