Gimesi Dóra önéletrajzi ihletésű darabja a zalaegerszegi bábszínházban

6 bábszínházi produkciót mutat be a zalaegerszegi Griff Bábszínház a 2015/2016-os évadban - közölte a bábszínház igazgatója hétfőn, a társulat évadnyitó ülésén.

   

A műsorban magyar és nemzetközi szerzők művei, ezen belül klasszikus és kortárs mesék szerepelnek - közölte Szűcs István.
    

Az első bemutató szeptemberben lesz, Lázár Ervin A legkisebb boszorkány című meséjének bábszínházi változatában a társulat valamennyi tagja szerepel. Októberben Csoda és Kósza - a gödöllői tanyán élő lovak - történetét mesélik el bábszínházas eszközökkel.  Még az idén színpadra állítják A három kismalac és a farkasok című népmesét, az év utolsó bábszínházi előadása pedig egy afrikai népmese lesz. 


griffbab

    

A következő év februárjában Csukás István Pintyőke cirkusz, világszám című meséjének feldolgozását mutatják be. Az évad jövő év áprilisában Gimesi Dóra önéletrajzi ihletésű darabjával, az Istipisti és a kővirágok című produkcióval zárul - ismertette Szűcs István. 
   

Szólt arról is, hogy az idén "tiszta lappal indul a bábszínház". Az elmúlt években "sikeresebb és kevésbé sikeres" időszakok váltották egymást, gyakori volt igazgatóváltás, ezért szinte egyetlen vezető sem tudta "végigvinni azt az ötéves ciklust, amire a kinevezése szólt" - emlékeztetett a bábszínház februárban kinevezett igazgatója, hozzáfűzve, hogy a következő időszakban a szakmai munkában folyamatos fejlődésre" számít.  
    

A mottó - "Tiszta lappal" - jegyében hófehére festették a bábszínház előterét, és majd az évad során, a bemutatókat követően kerülnek az előadásokat szimbolizáló díszítőelemek a falakra. A műsorfüzetet is hófehér lapokra nyomtatták, a kiadványba "kívánságmadarakat" rejtettek, amelyekre a gyermekek ráírhatják a kívánságaikat, így remélhetőleg az évad végén több ezer madár "repül" a falakon - ismertette Szűcs István.  
    

Megjegyezte, hogy az előadások színvonalával már az elmúlt két évben sem volt probléma, amit az emelkedő nézőszám is igazol. A zalai megyeszékhelyen és környékén tavaly a bábszínházba járó korosztály 70 százalékának - csaknem 3,6 ezer gyermeknek - bérlete volt az előadásokra, reményeik szerint idén 4 ezerre emelkedik a bérletesek száma. 
    

Az igazgató - a város ötéves kulturális koncepciójára utalva - beszélt arról is, hogy a tervek szerint új épületbe kerülhet a Griff Bábszínház. Az egykori megyei művelődési központ felújítása után a régi színháztermet kapják meg, a 2017-es évad már az új épületben kezdődhet el.

 

süti beállítások módosítása