Színházünnep és 15 premier vár Miskolcon

15 bemutatóval készül 192. évadára a Miskolci Nemzeti Színház.


 

A 2015/2016-os szezonban egyaránt színre kerül opera és operett, musical, komédia, mesejáték, színmű és balett - hangzott el a teátrum sajtótájékoztatóján. Ahogy a helyi közönség már megszokhatta, idén is közös ünnepléssel, színes programokkal várják az érdeklődőket évadnyitó programjukon.

 

Sajtótájékoztatót és évadnyitót tartottak:

 

Béres Attila, a színház június végén megválasztott új igazgatója elmondta: a városi közgyűlés 28 igen szavazattal egybehangzóan fogadta el a művészeti tanács tagjai által megírt pályázatot, ami hatalmas felelősséget ró a színházra.

 

tarsulati muveszeti tanacs

"A következő 5 év a munkáról kell szóljon, hiszen nekünk a minőséget kell képviselnünk, legyen szó akár mesedarabról, operettről, bohózatról, vagy drámáról" – tette hozzá. "200 évvel ezelőtt a miskolciak úgy döntöttek, hogy színházat szeretnének, és az összefogásból meg is született hazánk első magyar nyelvű kőszínháza. Ez máig meghatározza a lakosság és a teátrum kapcsolatát. Abban a korban, amikor mindenhonnan ömlik a bóvli az emberekre, az igényes szórakoztatás egyetlen alternatívája a színház maradt. Ezért a mi célunk az, hogy a legjobb színház legyünk, másként nem érdemes ezt csinálni" – mondta az új igazgató.

 

"A Miskolci Nemzeti Színházban a legnagyobb érték az előadás. Éppen ezért a színházban mindenki azért dolgozik, hogy a színész az esti előadáson teljesítménye csúcsát nyújtsa, sőt meg is haladja azt. Az előadások alatt pedig a néző a legfontosabb, hiszen érte, neki készül mindez – hangsúlyozta a direktor. A teátrum vezetőségének feladata pedig megteremteni ehhez a megfelelő hátteret. Ha a színház egy hajó, akkor a művészeti tanács tagjai egy-egy különböző típusú motor, ők viszik előre a hajót" – jelentette ki Béres Attila. Mint mondta: a 192. évadra egészen színes palettát kínálnak a nézőknek.

   

Szólt arról is, hogy a Budapesti Operettszínházzal szorosabbá fonták kapcsolatukat, ennek köszönhetően a Viktória című darabot mutatják majd be. Közölte azt is, hogy együttműködést kötöttek a Szegedi Szabadtéri Játékokkal, a jövő évben a miskolciaknak is lesz egy előadása Szegeden.
   

Béres Attila arról is beszámolt, hogy egy mobilcégnek köszönhetően a 35 év alatti művészek várhatóan olyan ösztöndíjra pályázhatnak, amely Miskolchoz, a Miskolci Nemzeti Színházhoz kötődik.


miskolcf

   

Szabó Máté művészeti vezető arról szólt, hogy a teátrumban a hamarosan kezdődő évadban arra törekednek, hogy érdekes, izgalmas, változatos bemutatókat állítsanak színre. 
    

A premierek között lesz egyebek mellett Puccini Toscája, Csehov Ványa bácsi című színműve, a Ludas Matyi című zenés mesejáték, Arthur Miller Pillantás a hídról című színműve, Molnár Ferenc Liliomja, valamint a Zorba, a görög című musical is.
    

Béres Attila bejelentette, hogy miként a miskolci közönség már megszokhatta, hogy idén is közös ünnepléssel, színes programokkal, zenével és vidámsággal várják az érdeklődőket az évadnyitó programra, amelyet szeptember 6-án rendeznek "ha azt mondom színház (múlt, jelen, jövő...)" szlogennel.
    

A város főutcáján a miskolciak és az ide látogatók egész nap találkozhatnak a színészekkel, a színház dolgozóival, akik "ha azt mondom színház, te mit mondasz?" - kérdéssel járják Miskolcot. A válaszokat ezer luftballonra írják fel, amelyeket este engednek fel.

 

 

A társulati ülésre egy meglepetés produkcióval is készültek a művészeti tanács tagjai, hiszen Bősze Györgyöt felépülése után újra a színpadon köszöntheti a közönség és társulat. A színművész még júniusban egy főpróbán, a színpadon lett rosszul, az előadást ezért azonnal le kellett állítani. A színházi kollégák, a közönség soraiban helyet foglaló orvosok és a gyorsan kiérkező mentők közös érdeme, hogy sikerült megmenteni a színművész életét. A művészeti tanács tagjai zenében mondták el, mit éreznek kollégájuk visszatérése miatt. Az idén 50. színészi jubileumát ünneplő Bősze Györgyöt, és a különleges produkciót perceken keresztül állva ünnepelte a társulat.

 

tarsulati 1

 

Új tagokkal is bővült idén a színház: A színészek közül Prohászka Fanni, Feczesin Kristóf, Lajos András, Somhegyi György, Farkas Sándor lett a társulat tagja, míg vendégként játszik az évadban Cseh Judit, Vicei Zsolt, Molnár Áron, Voight Ági. A Miskolci Balett két új táncművésszel gazdagodott Dragos Dániel és Medvecz Marcell személyében, míg Balázsi Vivien az énekkart erősíti.

 

 

A miskolci színház ajánlója:

 

Délelőtt az évad bemutatóihoz kapcsolódó ételekkel versenyeznek a színészekből álló csapatok, de nem elég jó szakácsnak lenni, hisz a „műsoros ebédhez” produkció is jár. A neves séfekből álló szakmai zsűri a csapatok performance-át és főzőtudományát egyaránt értékeli.

 

Új bemutatóval is készül a színház, hiszen a kicsiket és nagyokat Lúdas Matyi várja délután a kamaraszínházban. A főutcán egész nap találkozhatnak velünk és meglepetés flashmob akcióinkkal: elfoglaljuk a villamosokat, és 1000 lufit töltünk meg a színházról születő gondolatokkal.

 

skolc

 

Ha azt mondom színház, te mit mondasz? – ezzel a kérdéssel járjuk a várost, a válaszokat pedig ezer luftballonra írjuk fel. Városunkban mindig fontos volt a színház, hiszen közel 200 évvel ezelőtt a „miskolcziak” saját akaratukból emelték az ország legelső magyar nyelvű teátrumát. Éppen ezért fontos számunkra, hogy mit gondolnak Önök. A nap folyamán színházról szóló gondolatokat gyűjtünk majd az utcán. Az Önök kivételes, fontos gondolatait, melyeket este, ünnepélyes keretek között felengedünk az égbe, mert a szó elszáll, de ahogyan az írás – úgy a színház is megmarad, közös gondolatainkkal tele, és ki tudja, egy szép napon valaki elé majd éppen a saját sorait sodorja a szél.

 

A programoknak ezzel még nincs vége, hiszen a Helynekemben megnyílik az MNSZ-szalon, egy szoba, ahol minden a színházról szól. Este pedig egy különleges évadnyitó színházi estre hívjuk a színházbarátokat, ahol múlt, jelen, jövő találkozik. A Miskolci Nemzeti Színház jelenlegi társulata és egykori művészei, akik szívében még mindig kiemelt helye van hazánk első magyar nyelvű kőszínházának, készülnek ünnepi műsorral.

 

tarsulati Bosze Gyorgy 2

 

Itt az évadnyitó részletes programja:

 

Egész nap: Meglepetés flashmobok

 Helyszín: sétálóutca és az 1-es és 2-es villamos

 

09:30-12:30 Kifőztük az évadot! Egész délelőtt színészcsapatok főzőversenye.

 A tányéron: a bemutatók ihlette specialitások - dalok, versek, táncok

 A színpadon: Ízfokozó - a főzőcsapatok fűszere és showja, a specialitásokhoz

 Helyszín: A színház előtt és a Déryné kertben

 

12:30-13:00 Eredményhirdetés

 

15:00 Lúdas Matyi / Premier

Helyszín: Kamaraszínház

 

18:30 Helynekemben a helyünk! A Helynekem MNSZ-szalonjának, és szobaszínházának avatója.

 

19:30-21:00 Múlt, Jelen, Jövő - Évadnyitó ünnepi műsor a Miskolci Nemzeti Színház egykori és jelenlegi művészeinek fellépésével

Közreműködik: A Társulat, Igó Éva, Dézsy Szabó Gábor

 

Helyszín: Déryné kert – a művészbejáró előtt

 

 

 

süti beállítások módosítása