Weöres, Füst, Szálinger a pécsi színház új évadján

Augusztus 24-én társulati üléssel veszi kezdetét a Pécsi Nemzeti Színház 2015/2016-os évada.

 

13 bemutatót tartanak a Pécsi Nemzeti Színházban a 2015/2016-os évadban, a közönség a hat nagy- és hét kamaraszínházi darab között színművet, bohózatot, táncjátékot éppúgy talál, mint operát, mesét vagy családi előadást.

 

Rázga Miklós igazgató hétfőn a baranyai megyeszékhelyen, a teátrum évadnyitó társulati ülését megelőző sajtótájékoztatón elmondta: az első bemutató szeptember 25-én Weöres Sándor Holdbeli csónakos című kalandos játéka lesz Almási-Tóth András rendezésében.

    

A publikum csakúgy, mint az első premiert, a nagyteremben láthatja Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét, Peter Shaffer Amadeus című színjátékát, a Pécsi Balett A hattyúk tava című táncjátékát, Tenessee Williams A vágy villamosa című színművét, s egy este alkalmával Pietro Mascagni Parasztbecsület és Faragó Béla-Háy János Egy pohár víz című operáját is - tette hozzá.

 

pecsi nemzeti

A direktor szólt arról, hogy a kamarateremben Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című családi előadására, Füst Milán Boldogtalanok című színművére, Szálinger Balázs Becsvölgye című falukrimijére, a Pécsi Balett A kis herceg című táncmeséjére várják az érdeklődőket.
    

Megjegyezte, hogy színvonalas szórakozást ígér Jordi Galceran A Grönholm-módszer című színpadi játéka, Ray Cooney Vészhelyzetben című bohózata, továbbá a Pécsi Nyári Színház és a Pécsi Balett A jó, a rossz és a colos című vadnyugati táncbohózata is.
    

Rázga Miklós a társulattal kapcsolatban elmondta, Ottlik Ádám és Wunderlich József elszerződött Pécsről, ugyanakkor az új produkciókban olyan vendégművészek is láthatók, mint Rátóti Zoltán, Besenczi Árpád, Miller Zoltán, Mihályfi Balázs és Herczeg Adrienn.
    

A direktor kitért rá, hogy a színház nagy népszerűségnek örvend, míg a nézőszám hat évvel ezelőtt 65 ezer fő volt, az elmúlt három évadban mintegy 120 ezren látogatták a teátrumot. Ennek is köszönhetően az intézménynek jó esélye van nemzeti minősítésének megtartására.
    

Vincze Balázs, a Pécsi Balett vezetője örömének adott hangot, hogy A hattyúk tava című táncjáték koreográfusa Bozsik Yvette lesz. Szavai szerint a nemzetközi hírű művész ritkán fogad el "külsős megbízásokat", közreműködése a Pécsi Balettnél folyó színvonalas munka elismerését jelenti.
    

Gulyás Dénes, az operatagozat vezetője azt mondta: a következő évad operaelőadásaiban több rendkívül tehetséges fiatal énekest is hallhat és láthat a közönség. Hozzátette, hogy szeretnék folytatni és fejleszteni mesés operabemutató sorozatukat, amelynek keretében a tervek szerint élőzene mellett Mozart-darabokat adnának elő.

 

 

Így ajánlja az új bemutatókat a színház:

Weöres Sándor varázslatos szerelmi története, a Holdbeli csónakos nyitja az előadások sorát az idén 120 éves Pécsi Nemzeti Színház 2015/2016-os évadában. A kalandos játék bemutatója 2015. szeptember 25-én lesz a Nagyszínházban. "A szerző e darabjára különösen illik a régi magyar kifejezés: drámaköltő műve. A mesék és mítoszok kortalan világába visz minket, ahol a varázslat és játékosság az úr, miközben a gyermeki és az abszurd humor váltakozik kiszámíthatatlanul. Weöres Sándor varázsló” - írta Ágoston Zoltán, a Jelenkor irodalmi folyóirat főszerkesztője.

 

Weores Sandor

 

Az évad második előadása 2015. szeptember 26-án, a Kamaraszínházban a Nyolckor a bárkán bemutatója lesz.Három tündéri pingvin, egy galamb és egy öregember története elevenedik meg Ulrich Hub csodálatos meséjének zenés színpadi változatában. Az előadást 5 éves kortól ajánlják."A színház a csodák világa, és én azt gondolom, nincs is annál szebb érzés, mint mikor gyermekünkkel együtt élhetjük át ezt a felejthetetlen élményt! Ez a darab pedig amellett hogy egy gyönyörű mese, az élet ügyes-bajos dolgairól, nehézségeiről, de főként szépségeiről is tanít egy pár dolgot nekünk” - ajánlja az előadást Iványi Dalma kosárlabdázó.

 

Október 9-én a Marica grófnő című nagyoperett kerül színre. Az operettet a könnyű szórakoztatás műfajának szokás tartani, Kálmán Imre e műfaj világhírű zeneszerzőjeként bár könnyű kézzel írta slágereit, műveit átitatja humanista életbölcsessége és életigenlése. Egyik legkedveltebb darabjában, a Marica grófnőben ártatlan füllentésekből hatalmas kalamajka kerekedik, a szereplők saját csapdájukba (és szerelembe) esnek. Közben pedig olyan slágerek szólnak, mint a Szép város Kolozsvár, Hej, cigány, Szent Habakuk, Ringó vállú csengeri violám, melyek a legkülönbözőbb stílusokba kalauzolják a nézőt: az amerikai foxtrottól a shimmyig, a bécsi keringőtől a magyar csárdásig és a cigányzenéig.

 

Október 10-én Füst Milán Boldogtalanok című művét mutatják be. Funk Iván rendező így mesélt az előadásról: „Úgy tekintek erre a műre, mint egy balladára. Pársoros újságcikkből, egy szerelmi háromszög tragédiájáról, megtörtént eset alapján írta Füst Milán. A szerző a történet mögé néz és szenvedéllyel terhes hátteret épít, elemez. Sötét tónusok, homály és titokzatosság lengi körül ezt a kegyetlen, igaz mesét. Kik ezek az emberek és miért ilyenek? Honnét jönnek? Hová tart történetük? Milyen mélyre juthat valaki a szerelemféltésben, ha már csak sértettségei, fájdalmai ösztönzik? A színpadnak drámai sűrítés kell. Ebben a szikárra írt szövegben a szereplők minden mondata egy-egy döntés, és minden döntése egy-egy lépcsőfok a tragikus végkifejlet felé. Nincsenek véletlenek, nincs mellébeszélés. A szerző célirányos, mégsem siet el semmit, a maga teljességében ábrázolja a női és a férfi féltékenység természetrajzát. Fontos tanulság lehet ez a történet mindenki számára, aki valaha elveszettnek érezte magát az ösztönök világában, mert az emberi lélek sajátja, hogy a felszín alatt szinte sosem nyugodt a mélység.”

 

veszhelyzetben 2

 

Október 16-én jön Ray Cooney Vészhelyzetben című kömédiája a Pécsi Nyári Színházzal koprodukcióban, Böhm György rendezésében, Besenczi Árpád főszereplésével. Vajon mit tegyen az ember, ha élete legfontosabb konferencia-előadása előtt néhány perccel betoppan rég nem látott szeretője, és vele jön szerelmük tizennyolc éves izgága gyümölcse is? Vállalja a botrányt, vagy meneküljön egyik hazugságból a másikba, egyre bonyolultabb és egyre mulatságosabb helyzetekbe sodorva magát? Ray Cooney szerint egyértelműen a második megoldás a helyes! - olvasható a darab ajánlójában.

 

December 4-én Szálinger Balázs "falukrimije" a Becsvölgye kerül bemutatásra Anger Zsolt rendezésében. A történet szerint fiatal idegenek érkeznek egy kis zalai faluba. Nem dolgozni, hanem pihenni. Aztán mégis munkába állnak. A szélhámosok ugyanis egy helyi idős párban meglátják a tökéletes áldozatokat. Egy kis hiúság, egy kis mohóság, egy kis unalom, egy régi adósság a sors részéről. A becsvölgyi konyhaasztal egy szempillantás alatt nagy játszmák sakktáblája lesz: elrabolt és megveretett vállalkozó, Ukrajnába eladott terepjáró, megvásárolt ügyész, telefonban zokogó titkárnő, egy kis drogcsempészet… és máris izgalmasabb színeket vesz föl az élet! A két pár között mély barátság kezd kialakulni, és mindezt érdeklődve figyeli a néma falu és a csodálatos nyugat-dunántúli táj. Egy pusztuló, mégis életteli világról szóló történet humorral és szeretettel.

 

A Pécsi Nemzeti Színház további 2015/16-os bemutatóiról itt olvashat.


Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó


2015. szeptember 29-től október 4-ig immár 9. alkalommal várják a tánc szerelmeseit a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadásaira. A nyitó est ezúttal a Kodály Központban lesz, ahol először lép fel a Magyar Nemzeti Balett. A budapesti premier után pár nappal Pécsett debütál a világhírű Johan Inger: Walking Mad című koreográfiája, az est második felében a Magyar Állami Operaház Balettcsillagai az együttes klasszikus repertoárjából mutatnak be részleteket.


Szerdán a Budapest Táncszínház Anne Frank történetét eleveníti meg táncban, Otto Frank szerepében Gálffi László Kossuth-díjas szíművésszel. Október 1-jén jön a Bozsik Yvette Társulat Antigonéja, október 2-án ismét egy este látható a Pécsi Balett, a Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett, 3-án kortárs táncmaratonra hívja a 16 éven felülieket a Radioballet, a TranzDanz és a Feledi Project, a tánctalálkozóra a koronát a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes teszi fel október 4-én vasárnap.

 

antigone bozsik

Bozsik Yvette Társulat: Antigoné


Jegy- és bérletvásár


Augusztus 24-től a teljes bérletkínálat elérhető a színház jegyirodájában, a klasszikus bérletek mellett már kapható a Kombinált 6-os, a Gyermek és a Diák bérlet is. A régi bérletesek szeptember 4-ig újíthatják meg bérleteiket, a bérletárusítás 2015. szeptember 24-ig tart. A IX. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadásaira augusztus 24-én 10.00 órától kezdik meg a jegyek árusítását. A Pécsi Nemzeti Színház bérletesei a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó jegyeit 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg a jegypénztárban. A kedvezményt a 2015/2016-os évadra vonatkozó új bérlet felmutatásával lehet érvényesíteni személyesen a jegypénztárban.A szeptemberi és októberi előadásokra a jegyárusítás szeptember 1-jén indul.

 

Forrás: MTI, pnsz.hu

 

süti beállítások módosítása