"Egyre sérülékenyebbek a kapcsolataink" - Villáminterjú Menszátor Héresz Attilával

Augusztus 29-én az Escurial zárja a Zsámbéki Színházi Bázis idei évadát. Menszátor Héresz Attila rendezővel készült villáminterjú.

 

A darabról röviden:

 

Spanyolország, középkor, zsarnokság, inkvizíció; egy elhagyatott palota. A depressziójába zárt, Bohócra emlékeztető király vigaszra vágyik. Haldoklik a királyné… Megjelenik az udvari bolond, Folial, a király pedig megparancsolja, hogy szórakoztassa őt. A két férfi között különös feszültség vibrál, ezen az éjszakán, a Halál éjszakáján sajátos játékba kezdenek: elkezdik egymás szerepét játszani…
Ghelderode darabjai – egy elemzője szerint – a középkor nagyszabású, groteszk freskóját adják, a „Test és az Ördög irányítása alatt”. A Királyt Kuna Károly, az udvari bolondot Menszátor Héresz Attila alakítja.

 

Escurial  05 

 

Villáminterjú Menszátor Héresz Attilával:

 

Miért választottad idén nyárra az Escurialt bemutatni?
Alapvetően Kuna Karcsival kerestük az újra együtt játszás lehetőségét, amit a Stúdió K-ban bemutatott Danton- ügy előadás óta terveztünk. Izgalmas feladatnak ígérkezett egy király és egy udvari bolond bonyodalmas, drámai viszonyát színre vinni, mely tágabb értelemben a hatalom és a művészet párharca is egyben.

Ez a fiktív középkorban játszódó Ghelderode dráma mit mondhat, mit jelenthet ma nekünk?
Egy régi barátság széthullásának végső pillanatait, momentumait láthatják a nézők, ami kortól független, és sajnos egyetemes. Ahogy gázolunk előre a saját életünkben, talán egyre sérülékenyebbek lesznek a kapcsolataink, barátságok kopnak meg, sokszor megfejthetetlen módon és tűnnek el a semmiben. Persze az Escurialban ott rejlik mind ennek az oka, mely tulajdonképpen pszicho-thrilleri dimenzióba is elvezet. De ezt nem lőném le előre…

 

Escurial 04

 

Milyen csapattal dolgoztál?
A király Kuna Károly lesz tehát, a bolondot én játszom, a dramaturgunk Sediánszky Nóra, és segítségünkre volt még két asszisztens: Záhonyi Enikő és Szládek Kata.

Általában így dolgozol, hogy rendezel és játszol is a darabban?
Ez változó. Ideálisabb, ha csak kívülről szemlélem a darabot, az eseményeket a próbákon. Ez így volt az első két rendezésemben (Dühöngő, Bangkoki punkok). De mivel az Escurial a mi kettősünkre találtatott, adta magát a helyzet, aminek az lett az érdekessége, hogy a színdarabon belül folyamatosan a király instruálja a bolondot, tehát feje tetejére állt a rendszer rendszeren belül.

Szegeden már megvolt a bemutató. Hogy éreztétek magatokat?
Szeretünk Szegeden lenni, a Zsinagóga varázsos helyszíne volt az előadásnak. De azt remélem, hogy a zsámbéki bunkerben intimebben, szűkebben tudunk majd játszani.

 

Mit csináltál még a nyáron?
Sűrű volt nekem. Pálfi György Mindörökké című új filmjének játszottam az egyik főszerepét. Izgalmas munka volt Gyurival, sok improvizációval. S egy jó színészi, emberi találkozás Polgár Tomival, akivel a legtöbb közös jelenetem volt. Ezen kívül Vasvári Emese rendezésében mutattuk be a Macbethet a Jurányiban augusztus 22-én, amit szintén melegen ajánlok mindenki figyelmébe.

 

Escurial 02


Milyen emlékek fűznek Zsámbékhoz?
Először Koltai M. Gábor Don Juan vizsgájában dolgoztam itt, a romtemplomnál, énekeltem Bolygó Hollandit később, s legutóbbi munkám a Kékszakállú herceg vára volt, amit rendeztem. Szóval csakis a legjobb emlékek.

 

Zsámbékon lesz egy koncerteted is a Lámpásban augusztus 27-én az előadás előtt. Milyen formációval?
A Duende akusztikus formációjával, Kardos Danival fogok fellépni. A Duende saját zenekarom, saját nótákkal… 2000-ben alakultunk, eddig megjelent három lemezünk: Fasta Samba, Lélekvándor, Országos Orgazmus. 

Másnap előadás. Hogyan szólítanád meg a helyieket, hogy nézzék meg?
Az előadás hatalmas energiákat mozgat meg, sűrű 70 perc, mely energiák a nézőkre is könnyedén átterjedhetnek…

Hol láthatunk téged az évadban?
Az Escurial folytatását szervezzük évadon belül, természetesen. Még nem dőlt el, hol játsszuk majd. Következő munkám Büchner Woyzeck-jének rendezése az RS 9 Színház októberi fesztiváljára Maday Gáborral a címszerepben.

 

 

Kérdezett: Artner Szilvia

Forrás: zsambekiszinhazibazis.hu

 

 

süti beállítások módosítása