Több mint 1 milliárdból újult meg a szombathelyi Agora

 

Több mint 658 millió forintnyi uniós és hazai pályázati támogatás, valamint 450 millió forintnyi önkormányzati forrás felhasználásával újult meg az Agora Művelődési és Sportház Szombathelyen, amelynek projektzáró ünnepségét csütörtökön tartották.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője Szombathely fejlesztéséről szólva kijelentette: az elmúlt öt évben a város Puskás Tivadar polgármester vezetésével soha nem látott fejlődésen ment keresztül és noha politikai ellenfeleik ennek láttán gyakran fanyalognak, arra kérte a jelenlévőket, ne a gyalázkodásokat, hanem az eredményeket vegyék figyelembe, amikor mérlegelnek.


Agora

    

Puskás Tivadar elmondta: a szombathelyi Művelődési és Sportház több mint 50 éves épületére már nagyon ráfért a külső és belső felújítás, amelyet a jelentős pályázati támogatásnak köszönhetően tíz hónap alatt sikerült elvégeznie a kivitelezőnek.
    

Hozzáfűzte: funkcióbővítő felújítás során felmerültek olyan nehézségek, ami miatt az önkormányzatnak a vártnál mélyebben a zsebébe kellett nyúlnia. Ezért van szavai szerint az is, hogy bizonyos kiegészítő munkálatok - várhatóan október elejéig - még tartanak, holott az uniós pályázatban vállalt kötelezettségeket már határidőre teljesítették. A házat októberben egy nagyszabású gálaműsor keretében nyitják meg a nagyközönség előtt.
    

Parais István, a szombathelyi Agora Kulturális Központ igazgatója a fejlesztéseket bemutatva elmondta: az épület háromezer négyzetméteren újult meg, új közösségi tereket alakítottak ki. 
    

Az épület hatalmas előcsarnoka szolgálhat szavai szerint egyfajta agoraként, itt kaptak helyet a mobil információs pontok, az oktatótermek, az irodák, a büfé és a ruhatárak. Teljesen megújult az 1524 négyzetméter nagyságú színházterem, amely országosan arról ismert, hogy itt tartják a Savaria Nemzetközi Táncversenyeket.
    

Hozzáfűzte:az emeleti részen, a galérián továbbra is lehetőség nyílik majd kiállítások megrendezésére és itt kapott helyet a fiataloknak szánt közösségi tér, klubhelyiség, a környezeti-nevelési interaktív oktatóterem, több mozgásművészeti gyakorlóterem, valamint kiscsoportos foglalkozások megtartására alkalmas termek.
    

Szólt arról is, hogy az épület teljesen akadálymentes, egy liftet is beépítettek, így a programokat az idősek és a mozgáskorlátozottak is látogatni tudják.

 

süti beállítások módosítása